Israëlisch bedrijf vereenvoudigd het vervangen van hartkleppen

Foto Cardiovalve

Het vervangen van hartkleppen wordt met een eenvoudige procedure met het door het Israëlische bedrijf Cardiovalve op de markt gebrachte transkatheter systeem. De procedure met een kleine incisie neemt 30 tot 45 minuten in beslag.

Het hart heeft vier kleppen die beschadigd kunnen worden door infectieziekten, hartaanvallen, veroudering, aderverkalking en meer. Indien onbehandeld, kan dit leiden tot hartfalen en de dood. Omdat hartchirurgie gevaarlijk is, is het doel om zo min mogelijk invasieve procedures uit te voeren waar een algehele anesthesie voor nodig is.

Cardiovalve heeft een product ontwikkeld voor vervanging van een hartklep waarbij via een kleine incisie in de lies een katheter wordt ingebracht. Als alles volgens plan verloopt, duurt de procedure voor het vervangen van een hartklep een half uur tot 45 minuten.

In tegenstelling tot de concurrentie is de transkatheter verkrijgbaar in verschillende maten, geschikt voor ongeveer 95% van de bevolking, en gebruikt hetzelfde toedieningssysteem. Dit bespaart het ziekenhuis kosten.

Sinds de oprichting in 2017 heeft het bedrijf 12 patiënten behandeld, van wie er twee de grens van twee jaar hebben bereikt die vereist is voor follow-up. De resultaten zien er veelbelovend uit.

“Een onderging een zware operatie vanwege een andere ziekte, nadat ons product bij hem was geïmplanteerd, maar hij had geen complicaties. De andere patiënt, een houthakker, is nu weer aan het werk. Hij was erg zwak toen hij bij ons kwam.”

Het bedrijf schat dat het later dit jaar zal kunnen beginnen met het verkrijgen van marketinggoedkeuring in Europa en dat de behandeling over ongeveer vier jaar beschikbaar komt voor het grote publiek.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)