Mensen met hartaanval verspillen kostbare tijd voor ze naar ziekenhuis gaan uit angst voor het virus

Ter illustratie. Screenshot FB

Uit een groot Israëlisch onderzoek is naar voren gekomen dat patiënten met een hartaanval kostbare tijd verspillen en hun leven in de waagschaal stellen door ongewoon lang te wachten voordat ze naar het ziekenhuis gaan vanwege de angst om het coronavirus op te lopen.

Patiënten hadden in maart en april van dit jaar een uur langer nodig om naar het ziekenhuis te gaan dan in 2018, vertelde cardioloog Shlomi Matetzky, hoofd van de ICU in het Sheba Medical Center buiten Tel Aviv, aan The Times of Israel, na analyse van de statistieken voor 1.500 patiënten van 13 Israëlische ziekenhuizen.

Deze omvatten Sheba, Tel Aviv Sourasky Medical Center, Jerusalem Shaare Zedek Medical Center en andere grote instellingen.

‘Mijn belangrijkste bevinding is dat patiënten een uur later kwamen en we hebben het hier over het gouden uur’, zei hij. “Al twee decennia lang dringen we er bij patiënten op aan om eerder te komen – dit is het uur waarin we een plotselinge dood zien, en gedurende dit uur hebben we een goede kans om patiënten te redden.

‘Mensen aarzelden om naar het ziekenhuis te komen, en dat is een grote fout. Het resultaat is dat mensen meer hartbeschadiging riskeren, meer in shock zijn en ernstig hartfalen hebben. ”

Hij voegde eraan toe: “We denken dat dit gebeurde omdat mensen bang waren om naar het ziekenhuis te gaan omdat ze de hele tijd hoorden van coronavirus patiënten in het ziekenhuis.”

Artsen waarschuwen al sinds de begindagen voor de gevolgen van de pandemie voor de gezondheid, en in april vertelde een vooraanstaande arts aan The Times of Israel dat hij vreesde dat de verstoring van de Israëlische gezondheidszorg door de coronavirus crisis meer mensen zou kunnen doden dan de ziekte zelf.

De nieuwe studie, die nog niet door vakgenoten is beoordeeld, is ingediend bij het Journal of the American College of Cardiology. Er zijn geen statistieken beschikbaar om te laten zien hoe snel patiënten met een hartaanval sinds april in de ziekenhuizen arriveren.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)