Netanyahu eist veranderingen in coalitieovereenkomst

Gantz en Netanyahu bij ondertekening coalitieovereenkomst. Foto GPO

Na een aantal dagen van insinuaties en verdachtmakingen, komt de aap uit de mouw, premier Netanyahu eist veranderingen in de drie maanden gelden met Blauw en Wit ondertekende coalitieovereenkomst, die hem ten goede zullen komen bij zijn komende proces wegens fraude en omkoping.

Volgens Channel 12 gebruikt Netanyahu het begrotingsargument als hefboom om Gantz onder druk te zetten de wijzigingen te accepteren, omdat anders de Knesset wordt ontbonden en nieuwe verkiezingen worden uitgeroepen.

Volgens het bericht eist Netanyahu dat het akkoord wordt gewijzigd, zodat er automatisch verkiezingen worden gehouden als het Hooggerechtshof hem diskwalificeert om als plaatsvervangend premier te dienen nadat hij het premierschap aan Gantz heeft overgedragen in november 2021. De huidige overeenkomst geeft Netanyahu alleen bescherming gedurende de eerste zes maanden van het bestaan ​​van de regering.

Netanyahu eist naar verluidt ook dat de overeenkomst om een ​​professionele commissie te vormen voor het benoemen van hoge juridische functionarissen – zoals de officier van justitie en het hoofd van de politie – wordt geannuleerd. In plaats daarvan wil Netanyahu dat die macht terugkeert naar de politici zodat hij invloed kan hebben op wie er wordt benoemd.

Blauw & Wit vindt deze nieuwe eisen van Netanyahu moeilijk te accepteren omdat juist de afspraak de onafhankelijkheid van juridische en democratische instellingen een van de voorwaarden was tot de regering toe te treden.

De Likud zei maandag dat het een wetsvoorstel van de Derech Eretz-factie toch zou steunen om de deadline van 25 augustus met 100 dagen te verlengen.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!