Nederlandse rabbijnen adviseren de sjofar alleen buiten te blazen

Screenshit YouTube

Blaas de sjofar dit jaar buiten worden vanwege het coronavirus, is het advies van Nederlandse rabbijnen.

Het advies over het blazen van de ramshoorn, een belangrijk onderdeel tijdens de viering van Rosh Hashanah, het Joodse nieuwe jaar, werd vrijdag gegeven door het Nederlands College voor Rabbinale Zaken (NCRZ), het hoogste orthodoxe rabbijnse orgaan van het land, zo meldt JTA.

Rabbijnen zouden moeten overwegen om “de goegemeente uit te nodigen om naar de sjoeltuin te komen en daar, buiten het gebouw, op de sjofar te blazen”, luidt het advies. Ook wordt aanbevolen om thuis in de tuin op de sjofar te blazen als het niet mogelijk is om naar de synagoge te gaan, waar de diensten vanwege het virus beperkt zijn tot enkele tientallen mensen.

Gemeentes die overbodige sjofars hebben wordt opgeroepen zich te melden zodat de sjofars gedeeld kunnen worden met gemeentes en synagoges die geen sjofar hebben. Als er niemand is die op de sjofar kan blazen, bieden de rabbijnen van het het College voor Rabbinale Zaken aan een spoedcursus sjofarblazen te komen geven.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!