Graf rabbijn van Chabad op nationale erfgoedlijst Kazachstan

Rabbijn Levi Yitzchak Schneerson. Foto Chabad

Het graf van Levi Yitzchak Schneerson, een rabbijn van de chassidische Chabad-Lubavitch beweging, is door de regering van Kazachstan toegevoegd aan de lijst van nationale erfgoedsites.

Paul Packer, voorzitter van de Amerikaanse Commissie voor het behoud van het Amerikaanse erfgoed in het buitenland, kondigde de stap van de regering van Kazachstan aan tijdens een bezoek aan het graf in Almaty, waar Schneerson in 1944 werd begraven.

Schneerson, de vader van de laatste spirituele leider van de beweging, Menachem Mendel Schneerson, “diende onbevreesd als de opperrabbijn van wat nu de stad Dnepro in Oekraïne is” totdat hij in 1939 werd gearresteerd, gemarteld, gevangengezet en in ballingschap gestuurd door het repressieve regime van Joseph Stalin, destijds de leider van de voormalige Sovjet-Unie, zei Packer in een video die maandag op Twitter werd gepost.

De oudste Schneerson stierf op de 20e dag van de Joodse kalendermaand Av, die dit jaar op 10 augustus viel. Elk jaar reizen duizenden pelgrims naar zijn graf in Almaty, de grootste stad in de Centraal-Aziatische republiek Kazachstan.

Levi Yitzchak Schneerson verwachtte dat zijn ballingschap in Kazachstan een “periode van duisternis” zou worden, maar werd “hartelijk verwelkomd en werd al snel de leider van de Joodse gemeenschap”, zei Packer. Zijn leer en die van zijn zoon “blijven de levens van Joden over de hele wereld veranderen”.

Packer bedankte president Kassym-Jomart Kemeluly Tokayev en andere functionarissen voor ‘het toevoegen van het graf van de rabbijn aan de nationale erfgoedlijst van Kazachstan’.

Rabbi Levi Shemtov, de uitvoerende vice-president van American Friends of Lubavitch (Chabad) die werd genoemd naar Levi Yitzhak Schneerson, zag de naamgeving als een eerbetoon aan de vrouw van Schneerson. “De moeder van de Rebbe schreef vele jaren geleden met pijn in haar dagboek dat ze nog niet de juiste erkenning van haar heilige echtgenoot had gezien”, zei Shemtov, wiens organisatie in Washington DC is gevestigd. “Ze kende zijn ware grootheid meer dan wie dan ook, en maakte zijn diepe kabbalistische geschriften en het behoud ervan mogelijk.”

De begrafenis van rabbijn Levi Yitzschak Schneerson is destijds uitgevoerd door de opa en overgrootvader van joods.nl en zuidas-rabbijn Yanki Jacobs, die Rusland moesten ontvluchten wegens het het communisme en tijdelijk in Almaty woonachtig waren. De laatste maanden in het leven van rabbijn Levi Schneerson hebben zij de zorg voor hem gedragen.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!