President Rivlin begeleidt terugkeer Dode Zee-rollen voor publiek

President Rivlin en directeur Israël Museum professor Ido Bruno. Foto Haim Zach (GPO)

President Reuven Rivlin bezocht dinsdag het Israel Museum om de terugkeer van de Dode Zeerollen van de kluis naar hun vitrines in het ‘Shrine of the Book (Heiligdom van het Boek) te begeleiden. De rollen werden enkele maanden in de kluis bewaard vanwege de coronavirus pandemie en ze zullen aan het publiek worden getoond wanneer het museum donderdag 13 augustus weer opengaat voor bezoekers.

Begeleid door de directeur van het Israel Museum Professor Ido Bruno zag de president hoe de rollen veilig werden opgehaald uit de kluis en geplaatst werden in de vitrines. Hij plaatste ook een verklarend bord naast de Tempelrol.

President Rivlin bij de vitrine. Foto Haim Zach (GPO)

Na de herplaatsing van de Dode Zee rollen vertelde de president dat de ontdekking van de Dode Zee rollen in de grotten van Qumran grote opwinding in het eerste decennium van de staat Israël veroorzaakte. Rivlin noemde de vondst “een groet van onze voorgangers, Joden die meer dan tweeduizend jaar geleden in dit land woonden.”

“Ik feliciteer het Israel Museum met de heropening volgens de coronavirus instructies,” vervolgde Rivlin. “In tijden als deze hebben we honger naar de kunstwerken en archeologie in dit speciale museum en hebben we een verantwoordelijkheid jegens onze culturele instellingen die de spirituele fundamenten vormen van de joodse en democratische staat Israël.”

Prof. Ido Bruno, directeur van het Israel Museum bedankte de president en noemde hem een vriend van het museum. “Hij eert ons met zijn aanwezigheid op dit spannende moment waarop de Dode-Zeerollen teruggebracht worden naar hun rechtmatige plaats, en weer te zien zullen zijn door het publiek in de Shrine of the Book. We zijn blij en opgewonden om het museum na zo’n lange tijd weer te openen en kijken er naar uit om het publiek te begroeten en tegelijkertijd hun gezondheid te waarborgen.”

President Rivlin bij een miniatuur van de Tempel. Foto Haim Zach (GPO)

De Dode-Zeerollen zijn oude manuscripten die tussen 1947 en 1956 zijn ontdekt in grotten van Qumran in de woestijn van Judea dicht bij de Dode Zee. De rollen zijn ongeveer tweeduizend jaar oud, daterend uit de derde eeuw voor de gewone jaartelling tot de eerste eeuw na de gewone jaartelling. Meestal geschreven in het Hebreeuws en sommige in het Aramees en Grieks. De Dode Zeerollen worden beschouwd als een van de belangrijkste archeologische vondsten ter wereld.

In 1965 werd de Shrine of the Book opgericht om de eerste rollen te bewaren die in Qumran werden ontdekt. Toen het coronavirus uitbrak, werden ze voor het eerst uit de tentoonstelling gehaald en bewaard in een kluis van het museum. De Tempelrol is de langste van de Dode-Zeerollen, is 8.146 meter lang en bevat 66 tekstkolommen. Het bevat details over zaken die verband houden met de bouw van de Tempel en de offers die dat met zich meebracht.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!