Oppositieleider Lapid: 120 dagen zonder begroting is een ramp

Yair Lapid. Foto Knesset

Oppositieleider Yair Lapid, leider van de grootste oppositiepartij Yesh Atid, reageerde kwaad op het uitstellen van de begroting met 120 dagen door de Knesset.

“Ze doen niet eens alsof ze iets anders gaan doen,” zei hij kwaad tijdens een inderhaast bijeengeroepen late factievergadering nadat het uitstel was goedgekeurd door het parlement.

“Nog eens 120 dagen zonder budget, nog eens 120 dagen van een de ramp die bekend staat als het kader voor onbetaald verlof dat veel Israëliërs zonder inkomen heeft achtergelaten als gevolg van de viruspandemie en nog steeds zonder een goed plan om het schooljaar op 1 september te beginnen.”

“Tijdens een extreme gezondheids- en economische crisis besloot de regering van Israël dat het enige plan is om alles met 120 dagen uit te stellen. Netanyahu doet nog maar één ding: politiek spelen voor eigen gewin.”

Ook Avigdor Liberman van Yisrael Beytenu dreef de spot met de vertraging door dinsdag te tweeten: “Een samenvatting van de gebeurtenissen van gisteravond: de staat Israël zit zonder budget om de economie te stabiliseren tijdens een economische crisis en opnieuw kregen de ultraorthodoxe partijen het geld dat ze willen.” Hij doelde daarmee op de 400 miljoen shekel (100 miljoen euro) die verleden week naar de yeshiva’s zijn overgemaakt.

Ondanks het akkoord van maandagavond zijn coalitiepartners Likud en Blauw en Wit geen vrienden van elkaar. Dit bleek maar weer eens dinsdagochtend toen Knessetlid van de Likud Osnat Mark, een loyalist van Netanyahu, minister van Justitie Avi Nissenkorn van Blauw en Wit, een voormalig vakbondsleider, beschuldigde van het gebruik van “bolsjewistische methoden om mensen monddood te maken”.

Ze zei dit nadat bekend was geworden dat Nissenkorn een klacht had ingediend bij de legerradio nadat een uitgesproken rechtse journalist, Erel Segal, had beweerd dat procureur-generaal Avichai Mandelblit een zaak had gesloten wegens vermeende onregelmatigheden in de verkiezingscampagne van Nissenkorn in 2017 voor de leiderschapspositie in de Histadrut. Nissenkorn’s verdediging van Mandelblit tegen Likud-aanvallen in verband met de corruptiezaken van Netanyahu was een terugbetaling voor die vermeende bescherming, had Segal beweerd.

Mandelblit, Nissenkorn en het ministerie van Justitie ontkenden dit en zeiden dat de zaak was gesloten voordat Nissenkorn ooit in aanmerking kwam voor de post van het ministerie van Justitie.

En zo zal Israël de komende tijd vaker merken dat de regeringscoalitie meer bezig is met het onderling ruzie maken dan het daadwerkelijk aanpakken van de economische problemen veroorzaakt door de virus pandemie.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)