Orthodoxe marathonloopster huurt advocaat om Olympische marathon te verplaatsen

Olga Deutsch. Foto Instagram via JTA

Beatie Deutsch uit Israël, een orthodox Joodse moeder van vijf kinderen en marathonloopster in Israël, heeft een advocaat ingehuurd om er voor te zorgen dat ze volgend jaar aan de Olympische marathon kan deelnemen, schrijft JTA.

Doordat de Olympische Spelen van Tokyo deze zomer zijn uitgesteld vanwege de coronavirus pandemie en zijn verplaatst naar augustus 2021 staat de marathon gepland op een zaterdag.

De advocaat van Deutsch schreef aan de Raad van Bestuur van het Internationaal Olympisch Comité met het verzoek om het evenement dat meestal op zondag plaats vindt te verplaatsen.

Het stond vermeld voor een zondag toen het schema van de Olympische Spelen van 2020 werd aangekondigd, maar werd later gewijzigd toen een locatie buiten Tokio werd gekozen voor de race.

In maart, toen de Olympische Spelen in Tokio werden verplaatst naar 2021, schreef Deutsch een brief aan het Internationaal Olympisch Comité met het verzoek het evenement op een andere dag dan zaterdag te houden.

Tijdens de Olympische Zomerspelen van 2012, die samenvielen met de ramadan werden religieuze aanpassingen gemaakt voor moslimatleten, inclusief alternatieve maaltijden en het plannen van sportevenementen aan het begin van de dag.

Het antwoord was volgens de brief van 18 augustus van advocaat Akiva Shapiro van het New Yorkse advocatenkantoor Gibson, Dunn & Crutcher, dat “zodra data en sessietijden zijn overeengekomen en vastgesteld, de planning van evenementen voor religieuze praktijken niet iets waar we rekening mee kunnen houden gezien de reeks religieuze overwegingen waarmee we dan rekening mee zouden moeten houden bij de 2000 atleten die aan atletiek deelnemen. “

Deutsch, die in 2009 vanuit New Jersey naar Israël verhuisde, staat bekend om het rennen in een lange broek, mouwen die tot onder haar elleboog vallen en een hoofddoek. De orthodoxe hardloper traint niet op sjabbat en doet op zaterdagen niet aan wedstrijden mee. Deutsch miste de laatste Wereldkampioenschappen omdat de marathon toen op vrijdagavond werd gelopen.

Minder dan vijf jaar geleden liep ze op 26-jarige leeftijd haar eerste wedstrijd en haar tweede wedstrijd in Tel Aviv liep ze terwijl ze zeven maanden zwanger was van haar vijfde kind.

Ze won in 2018 de Marathon van Jeruzalem, in 2019 won ze Marathon van Tiberias, de halve Marathon van Riga en de halve Marathon van Tel Aviv.

Deutsch moet zich nog kwalificeren voor de Olympische Spelen in Tokio, hetzij met een tijd van 2:29:30 of haar plaats op de wereldranglijst. Zij staat op dit moment op nummer 7.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)