Geen nieuwe verkiezingen in Israël

Benny Gantz tijdens zijn persconferentie. Screenshot Channel 13 nieuws.

Het waren spannende uren in politiek Israël maandagavond. Gantz hield zijn ‘poot stijf’ en bleef zich houden aan de coalitieafspraken. Uiteindelijk gaf Netanyahu toe en werd het voorstel om de deadline van de begroting tot 23 december uit te stellen aangenomen.

Nadat Netanyahu op zondagavond tijdens een tv toespraak had gezegd akkoord te zullen gaan met het voorstel om de deadline voor de begroting met 120 dagen uit te stellen kwamen daar maandag nieuwe eisen bij, namelijk om het invullen van belangrijke posten op het ministerie van Justitie en het benoemen van een hoofdcommissaris van de politie te kunnen bepalen.

Door zijn invloed bij de invulling van die posten hoopte Netanyahu zijn strafproces wegens fraude en omkoping gunstig te kunnen beïnvloeden. Ook dit bleek bluf te zijn, Gantz gaf niet toe en het voorstel om de begroting uit te stellen werd aangenomen.

Voor dat de stemming over uitstel van de begroting zou plaatsvinden hield Gantz een toespraak die op alle tv zenders werd uitgezonden, waarin hij Netanyahu waarschuwde dat ‘hij nooit zou meewerken aan het opzij zetten van de democratie’. Gantz waarschuwde Netanyahu ‘dat er bloed op straat zou vloeien’ als hij zijn plannen zou doorzetten om Israël in een vierde verkiezingsronde binnen 18 maanden te storten.

Gantz vertelde over Netanyahu’s voortdurende pogingen om verkiezingen als een bedreiging te gebruiken en zei: “Dreigen met verkiezingen zijn geen persoonlijke bedreiging tegen mij, het is een bedreiging voor het Israëlische volk. Ik sta niemand toe dit land op de knieën te krijgen en ik zal niet meewerken aan het ontrafelen van de democratie”.

Netanyahu reageerde op de uitspraken van Gantz dat ‘hij zich niet kon herinneren Gantz te hebben bedreigd of geïntimideerd.

Uiteindelijk gaf Netanyahu toe en zei dat hij en zijn Likud fractie geen verdere voorwaarden zouden stellen aan het wetsvoorstel om de deadline van de begroting met 120 dagen uit te stellen.

Het wetsvoorstel werd rond 10 uur in de avond met 67 stemmen voor en 37 tegen, aangenomen, slechts twee uur voor de deadline, waardoor er in ieder geval tot 23 december nog een regering in Israël is.

Veel analisten in Israël zijn het er over eens dat deze regeringscoalitie de datum van 23 december niet zal halen. Na de periode van Joodse feestdagen zal het gekibbel doorgaan zo is de verwachting.

Netanyahu zal er alles aan doen om hem goedgezinde functionarissen op belangrijke posities binnen het ministerie van Justitie te krijgen om zijn strafproces positief te laten beïnvloeden omdat hij weet dat de huidige Blauw en Wit minister van Justitie geen haarbreed zal wijken.

Daarnaast verkeerd Israël in een situatie waar er al twee jaar geen begroting is, waar de regering miljarden uitgeeft zonder enige begroting, terwijl je toch op zijn minst moet weten wat je budget is. Geld dat je niet hebt, kun je ook niet uitgeven.

De verwachting is dan ook dat rond of net na de Amerikaanse presidentsverkiezingen er weleens een einde aan deze coalitie zal kunnen komen en Israël op 23 maart 2021 weer naar de stembus gaat.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)