Pompeo in Israël: “Militaire superioriteit van Israël in de regio blijft gehandhaafd”

ראש הממשלה בנימין נתניהו ומזכיר המדינה האמריקאי מייק פומפיאו בסיום פגישתם הצהרות לתקשורת Photo by Kobi Gideon / GPO

Terwijl alles er op wijst dat na het aangaan van diplomatieke betrekkingen met Israël de VAE geavanceerde wapensystemen zal ontvangen van de VS waaronder de F-35, zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse zaken dat “de militaire superioriteit van Israël in de regio gewaarborgd zal blijven”. Een duidelijke teken dat er in de normalisatie overeenkomst met de VAE een clausule over wapenverkoop is opgenomen ondanks de ontkenningen van Netanyahu.

“We hebben een ‘veiligheidsrelatie’ van meer dan 20 jaar met de Verenigde Arabische Emiraten waar we hen technische bijstand en militaire assistentie hebben geboden en we zullen dat proces blijven beoordelen. De Verenigde Staten hebben een wettelijke vereiste met betrekking tot kwalitatieve militaire voorsprong van Israël en we zullen dat blijven eren”, zei Pompeo in een verklaring aan de pers staand naast Netanyahu in Jeruzalem.

“Onder verwijzing naar Iran”, zei Pompeo verder” zullen we ervoor blijven zorgen dat we hen de uitrusting leveren die ze nodig hebben om hun eigen mensen tegen dezelfde dreiging te beveiligen en te verdedigen.”

Netanyahu benadrukte maandag in zijn commentaar aan verslaggevers dat de overeenkomst met de Verenigde Arabische Emiraten geen “aanvaarding” door Jeruzalem van een wapenovereenkomst tussen Washington en Abu Dhabi bevat.

“Deze overeenkomst omvat niet de aanvaarding door Israël van een wapenovereenkomst en ik ken geen enkele wapenovereenkomst die is overeengekomen. Het kan worden overwogen. Onze positie is niet veranderd,” zei Netanyahu.” Maar ik leerde ook weer van minister Pompeo dat de VS vastbesloten is om de kwalitatieve voorsprong van Israël te behouden.”

Het lijkt er echter sterk op dat dit soort uitspraken worden gedaan om levering van geavanceerde wapens niet het belangrijkste onderwerp van gesprek te laten worden als het gaat over de diplomatieke banden met de VAE.

In de praktijk zal het erop neer komen dat de VAE bij de Amerikanen zullen gaan shoppen voor nieuwe wapens en er per geval zal worden bekeken hoe en in welke hoeveelheden geavanceerde wapens aan de VAE zullen worden verkocht en geleverd.

Na de bijeenkomst met Netanyahu, ontmoette Pompeo minister van Defensie Benny en minister van Buitenlandse zaken Ashkenazy.

De Verenigde Staten hebben een wettelijke vereiste met betrekking tot kwalitatieve militaire voorsprong van Israël
Ashkenazy (L), Pompeo (M), Gantz (R) Foto Miri Shimonovich / GPO

Gantz bedankte Pompeo voor de inspanningen van de Amerikaanse regering om normalisatie in het Midden-Oosten te bevorderen en zei: “Israël zal altijd zijn hand in vrede uitstrekken en de regionale ontwikkelingen die door de Amerikaanse regering worden bevorderd.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!