Verenigde Arabische Emiraten helpen Joodse familie elkaar na 15 jaar weer te zien (video)

Ontmoeting van de Joodse familie. Foto Twitter

In wat wordt gezien als opnieuw een teken van de Verenigde Arabische Emiraten om zichzelf te positioneren als een regionaal centrum van religieuze tolerantie, organiseerde de regering van het land vorige week de hereniging van een Joods Jemenitisch gezin dat al vijftien jaar van elkaar was gescheiden.

Volgens een bericht van het Emirates News Agency, dat eigendom is van de staat, hebben de autoriteiten van de VAE “de reis van familieleden van Jemen naar de VAE gefaciliteerd” en er ook voor gezorgd dat andere familieleden die in Londen woonden zich bij hen konden voegen. Onder de familieleden waren meerdere jonge kinderen en tenminste één oudere vrouw die in een rolstoel zat.

Het bericht maakte jammer genoeg niet duidelijk waarom het gezin was gescheiden of welke rol Abu Dhabi precies speelde bij de hereniging.

Het persbureau plaatste ook een video waarin de familieleden, van wie sommigen zwartfluwelen keppeltjes en lange peijes (zijkrullen) droegen, elkaar bloemen en andere geschenken gaven en elkaar omhelsden op de luchthaven van Abu Dhabi.

De vader van het gezin zei na een ontmoeting met zijn kinderen :””Ik voel me alsof ik vandaag herboren ben. Ik ben zo blij dat ik al mijn kinderen en kleinkinderen heb ontmoet. Ik ben ook dolgelukkig in de VAE te zijn, het land van tolerantie, samenleven en goedheid.”

‘We hadden nooit gedacht dat we ons na al die lange, grimmige jaren weer zouden herenigen’, voegt een man van middelbare leeftijd toe, sprekend in het Arabisch. ‘We woonden alleen in Londen in ballingschap zonder familie en broers en zussen. Ik was verdwaald.”

In het bericht van het persbureau werden extra familieleden geciteerd die de VAE bedankten voor hun inspanningen en het land begroetten als een baken van tolerantie en coëxistentie.

De minister van Buitenlandse Zaken van de VAE, Abdullah bin Zayed Al Nahyan, tweette zaterdagavond een link naar het rapport en voegde de woorden in het Arabisch toe: “Het thuisland van coëxistentie.”

Het is onduidelijk hoeveel Joden er nog in Jemen leven. In 2017 zei de minister van Informatie van het land dat zijn regering niet op de hoogte is van het lot van de enkele tientallen overgebleven Joden, van wie de meesten wonen in de door de Houthi rebellengroep gecontroleerde hoofdstad Sana’a.

De Houthi’s, die bondgenoten zijn van Iran, beschouwen de kleine overgebleven Joodse bevolking als een vijand en zijn verwikkeld in een campagne van etnische zuivering tegen joden in Jemen.

In maart 2016 werden 19 leden van de Jemenitische Joodse gemeenschap naar Israël gebracht in een geheime operatie waarbij kennelijk Houthi-functionarissen waren omgekocht.

“De Joodse inwoners van de VAE zijn getuige geweest van de aanhoudende en moedige praktijk van tolerantie en broederschap, gevolgd door de heersers van de VAE gedurende vele jaren”, zei de Joodse Raad van de Emiraten in een zondag uitgegeven verklaring. De pogingen om de Jemenitische familie te herenigen zijn “een nieuw voorbeeld hiervan”, luidde het.

“Het geluk van dit gezin kunnen we allemaal begrijpen en delen”, zei Ross Kriel, de voorzitter van de raad. “We zijn verheugd dat de liefdadigheidsinspanningen van de VAE, die zijn gebaseerd op een concept van universele menselijke waardigheid, succes hebben gehad en bekend worden bij een breder wereldwijd publiek.”

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)