Nationale Bibliotheek van Israël sluit voorlopig

Nationale Bibliotheek ban Israël in Jeruzalem. Foto Bibliotheek

De wereldberoemde Nationale Bibliotheek van Israël in Jeruzalem sluit per 17 augustus voorlopig haar deuren en zend 300 personeelsleden met onbetaald verlof.

Reden: een bezuiniging door de overheid op het budget van de bibliotheek, samen met een drastische daling van inkomsten en donaties. Dat maakte de bibliotheek woensdag bekend in een tweet.

Tijdens de opschorting stopt de bibliotheek met het uitlenen van boeken en sluit ze alle leeszalen. Ook de lerarenopleiding is geannuleerd.

Culturele online evenementen die tot nu toe tijdens de coronacrisis zijn gehouden, worden ook geannuleerd.

Hoewel Israël nog steeds geen begrotingsbudget heeft voor 2020, zou elk ministerie in 2019 circa 90 procent van het budget krijgen, maar blijkbaar heeft de bibliotheek zijn deel niet gekregen.

De bestuursvoorzitter van de bibliotheek, David Blumberg, en directeur Oren Weinberg, riepen de Israëlische ministers van Onderwijs en Financiën op om de bibliotheek te helpen en haar budget over te maken, aldus de bibliotheek in een verklaring.

“We roepen u op om de Nationale Bibliotheek te helpen, zoals is gedaan voor andere organen en instellingen in de economie, zodat de bibliotheek spoedig kan terugkeren naar haar belangrijke en vitale activiteit als de nationale bibliotheek van de staat Israël en het Joodse volk”, aldus de bestuurders van de bibliotheek.

De Nationale Bibliotheek van Israël, opgericht in 1892, heeft haar collecties de afgelopen jaren enorm uitgebreid en online beschikbaar gemaakt. Bovendien werkt de bibliotheek samen met honderden instellingen in Israël en over de hele wereld, die toegang bieden tot intellectuele en culturele bezittingen die geen deel uitmaken van de fysieke collectie.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!