Israël en de VAE lanceren een investeringsfonds en gaan op korte termijn ambassades openen

Premier Netanyahu tijdens het bezoek van de delegatie uit de VAE. Foto Amos Ben-Gershom (GPO)

Israël en de Verenigde Arabische Emiraten hebben de oprichting bekend gemaakt van het Abraham Fund, een regionaal ontwikkelingsfonds met startende trilaterale investering van $ 3 miljard om economische samenwerking en welvaart in het Midden-Oosten en het noorden van Afrika te bevorderen. daarnaast hebben beide landen aangekondigd snel ambassades in elkaars landen te gaan openen.

Een en ander werd bekend gemaakt tijdens het korte bezoek van een hoge delegatie uit de VAE afgelopen dinsdag aan Israël.

Leden van de delegatie gaven de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Gabi Ashkenazi een brief waarin zijn tegenhanger uit de VAE, Abdullah bin Zayed, zegt dat hij “de inspanningen die u levert om de samenwerking tussen onze landen te bevorderen, waardeert en ik heb volledig vertrouwen in uw onvoorwaardelijke steun voor het snel openen van diplomatieke missies in Tel Aviv en Abu Dhabi.”

Het Abraham Fund is afgeleid van de Abraham-akkoorden, zoals de vrede tussen Israël en de VAE en Bahrein wordt genoemd en zal een kantoor in Jeruzalem krijgen.

Het fonds “is een manifestatie van de nieuwe geest van vriendschap en samenwerking tussen de drie landen, evenals hun gemeenschappelijke wil om de regio vooruit te helpen”, aldus een verklaring van de Amerikaanse ambassade in Israël, eraan toevoegend dat andere landen welkom zullen zijn om zich aan te sluiten.

Het fonds zal investeren in “mensgerichte investeringen”, onder meer in meer regionale handel, strategische infrastructuurprojecten, energiezekerheid en landbouwproductiviteit.

“Mensen zijn dat beu en willen economische zekerheid en banen die voortkomen uit duurzame vrede,” zei Adam Boehler, CEO van de Amerikaanse International Development Finance Corporation.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!