Israëlisch bedrijf Phytolon maakt met gefermenteerde gist natuurlijke voedselkleurstof

Foto Phytolon

Het Israëlische bedrijf Phytolon heeft natuurlijke voedselkleuring ontwikkeld die plantgenen combineert met het fermentatieproces van gewone gist waarmee brood wordt gebakken.

“We produceren natuurlijke voedselkleuren van planten, maar zonder planten en landbouw te gebruiken”, zegt Halim Jubran, medeoprichter en CEO van de Yokneam, in Israël gevestigde startup. “Onze technologie maakt het mogelijk dat gist, dat geen kleur heeft, kleuren produceert zoals die van de rode biet, cactus, bougainville.”

Phytolon heeft de technologie in licentie gegeven die is ontwikkeld in het laboratorium van Prof. Asaph Aharoni en Guy Polturak van het Weizmann Institute of Science. Tijdens het proces wordt het gen dat de kleur van een bepaalde plant bepaalt, geëxtraheerd en in gist gebracht die vervolgens wordt gefermenteerd. “We genereren een soort bakkersgist die het gen heeft en kleur kan produceren”, zei Jubran in een telefonisch interview met de Times of Israel.

Gist wordt al gebruikt om een ​​verscheidenheid aan ingrediënten te produceren die in de voedingsindustrie worden gebruikt, maar Phytolon is het eerste bedrijf dat het gebruikt om natuurlijke kleuren te produceren met behulp van een fermentatieproces, zei Jubran.

“We hebben geen land of planten of landbouw nodig om onze kleuren te produceren”, zei hij, in tegenstelling tot andere plantaardige kleurstoffen die in de voedingsindustrie worden gebruikt. Dit maakt de technologie duurzamer en goedkoper, en leidt tot een hogere en meer uniforme kleurkwaliteit, zei hij.

De naam van het bedrijf is een combinatie van fyto , dat afkomstig is uit het Oudgrieks en plant betekent, en lon, wat in het Arabisch kleur betekent, legde Jubran uit, die een doctoraat in biotechnologie heeft behaald aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem en een postdoc-diploma heeft behaald aan het Weizmann Instituut.

De behoefte aan nieuwe natuurlijke voedselkleuren neemt toe als gevolg van een groeiend consumentenbewustzijn en de vraag naar gezondere voedselkleuren ter vervanging van synthetische stoffen die mogelijk nadelige effecten hebben op de gezondheid.

De kleuren die door Phytolon worden geproduceerd, behoren tot de betalaïnefamilie, een klasse van pigmenten die varieert van geel tot paars, inclusief oranje, rood en roze en “alle tinten daartussenin”, zei Jubran.

“Het is een rijke familie van kleuren” die ook antioxidanten zijn en een hoge voedingswaarde hebben, legt Jubran uit.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!