Besmettingspercentage in Israël op 1,8%; synagogen vanaf zondag open

Ter illustratie. Een zimmer / vakantiehuurwoning, die vanaf zondag weer gasten mogen ontvangen. Screenshot Zimmer.co.il

Het ministerie van Volksgezondheid deelde vrijdagochtend mee dat slechts 1,8 procent van de 36.318 tests die donderdag werden uitgevoerd, positief was, het laagste percentage sinds juni.

Maar de algemene daling van het aantal tests in de afgelopen weken heeft echter geleid tot grote bezorgdheid bij gezondheidsfunctionarissen die bang zijn dat mensen zich niet laten testen terwijl ze mogelijk met het coronavirus zijn besmet.

Donderdag werden er 630 nieuwe gevallen van coronavirus gemeld, waardoor het totale aantal besmettingen in Israël sinds het begin van de viruspandemie op 313.590 uitkomt.

Hiervan zijn er nog 11.254 actieve besmettingsgevallen in Israël, waaronder 410 COVID-19-patiënten in ernstige toestand, waarvan 190 zijn aangesloten op beademingsapparatuur en verkeren er 101 in matige toestand. De rest heeft milde of helemaal geen klachten.

Het dodental is met drie gestegen waardoor het totale dodental op 2.511 staat.

In een duidelijke poging zijn ultraorthodoxe coalitiegenoten tevreden te houden, zie premier Netanyahu donderdagavond, om de heropening van synagogen naar zondag te vervroegen, maar dat straatwinkels gesloten moeten blijven tot ten minste 8 november, met als argument dat Israël geleidelijk zijn beperkingsbeperkingen voor het coronavirus terugdraait.

Volgens het oorspronkelijke heropeningsplan zouden synagogen tot 15 november gesloten blijven. Het aantal aanbidders wordt beperkt tot 10 binnen de synagoge en 20 buitenshuis.

Deze beslissing heeft opnieuw veel kwaad bloed gezet bij de tienduizenden winkeliers in Israël die hun broodwinning in rook zien opgaan. “Waarom mogen in synagogen 10 mensen zijn, en winkels niet eens open mogen, terwijl het mogelijk is om twee tot vier klanten tegelijk in een winkel te ontvangen”is een veel gehoord argument.

Als het aantal dagelijkse gevallen boven de 500 blijft, gaan de winkels pas weer open op 15 november, de datum die is vastgelegd in het oorspronkelijke heropeningsplan.

Winkelcentra en marktgebieden zullen waarschijnlijk gesloten blijven, meldde de nieuwssite van Ynet.

In tegenstelling tot wat was wat afgesproken op advies van de gezondheidsexperts, heeft het coronakabinet besloten negenstappenplan, terug te brengen naar een zesstappenplan, wat meteen weer woedende reacties van de ingehuurde gezondheidsexperts opriep die waarschuwden voor een deerde lockdown.

Winkelcentra en markten zullen gesloten blijven, meldde de nieuwssite van Ynet.

Het coronavirus-kabinet heeft ook besloten dat vakantieverhuurwoningen (zimmers) vanaf zondag weer gasten mogen ontvangen, maar dat alleen gezinnen die bij elkaar wonen in de huizen kunnen blijven en dat huurders geen gebruik kunnen maken van openbare zwembaden of eetzalen in de woongemeenschappen.

Kappers en schoonheidssalons mogen ook op zondag heropenen, evenals “een-op-een” -activiteiten, waaronder rijlessen en persoonlijke fitnesstraining, meldde Channel 12.

Coronavirus-tsaar Ronni Gamzu zei tijdens de bijeenkomst dat zeven steden met hoge infectiecijfers, voornamelijk met een meerderheid van Arabische inwoners, voorlopig afgesloten moeten blijven, dit zijn de plaatsen: Taybeh, Kafr Kanna, Manar, Deir al-Asad, Kafr Kassem, Kafr Qara en I’billin, waar voornamelijk door het houden van bruiloften en openbare bijeenkomsten het aantal besmettingen is toegenomen..

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!