Hadassah ziekenhuis wil Russisch coronavaccin gebruiken

Hadassah Medical Center Jeruzalem / Ein Kerem. Foto Hadassah

De CEO van het Hadassah Medical Center in Jeruzalem zei donderdag dat hij de regering zal vragen om goedkeuring het Russische vaccin tegen het coronavirus in Israël te willen gebruiken, na het bestellen van 1,5 miljoen doses van het vaccin in een poging om de effectiviteit ervan te onderzoeken.

Professor Ze’ev Rotstein, de chef van het Hadassah Medisch Centrum in Jeruzalem, bevestigde tegenover Ynet dat het ziekenhuis de goedkeuring van het ministerie van Volksgezondheid zal vragen om het vaccin aan het Israëlische publiek toe te dienen de proeven op mensen zijn proeven afgerond, ondanks enkele zorgen over de ontwikkeling ervan.

“Als we het Russische vaccin afwijzen voordat het regelgevingsproces is voltooid en andere landen het wel aan hun bevolking verstrekken, kunnen we niemand de schuld geven behalve onszelf”, zei Rotstein in een interview met Ynet.

“We hebben respect voor het Russische vaccin en ons bijkantoor in Moskou is betrokken bij de menselijke proeven”, zei hij. “We horen heel goede dingen.”

Tot dusver is het vaccin getest op veiligheid, maar niet op werkzaamheid. “Veel andere vaccinproeven zijn opgeschort om veiligheidsredenen, maar niet de Russische”, zei Rostein, hoewel hij toegaf dat het Russische regelgevingsproces niet zo streng is als dat van de meeste westerse landen.

“Dit is een strijd om miljarden dollars over de hele wereld”, zei hij. “Elk land wil een werkend vaccin voor zijn mensen hebben terwijl de pandemie vele levens blijft eisen, dus geen potentieel vaccin mag buiten beschouwing worden gelaten. Maar als dit vaccin aan het einde van de proeven veilig en effectief blijkt te zijn, moeten we het zeker overwegen,” zei Rotstein.

“We werken tegen de klok”, zei hij. “Alle grote farmaceutische bedrijven proberen als eerste op de markt te komen. Israël heeft al een voorlopige bestelling geplaatst bij Moderna en andere bedrijven, maar we moeten zoveel mogelijk vaccinopties reserveren”, zei de Hadassah direkteur, eraan toevoegend dat zijn ziekenhuis als een proefmodel zou fungeren.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)