‘Goldene Mediene’ – Een nieuwe column van Rob Fransman

Voor Joden uit Oost-Europa was Amerika de goldene mediene, Jiddisch voor het gouden land. Eenmaal aangekomen in dat andere beloofde land kwamen de meeste emigranten er al snel achter dat er niet zo veel goud blonk. Toch was ook voor ons in West-Europa de USA een droomland. Daar waren de huizen mooier, de mensen rijker en de auto’s groter. We wisten over dat verre land wat Hollywood ons wilde laten zien. Bovendien was de USA ook nog eens een keer een toonbeeld van democratie. En ondanks dat we ook toen al genoeg meekregen van wat daar werkelijk gebeurde met burgerrechten, rassenrellen en de moorden op Marten Luther King en de Kennedy’s, bleven de Verenigde Staten een magisch land. We geloofden het allemaal graag. Wisten wij veel.

Inmiddels weten we het wel. In heel veel opzichten is de US helemaal niet beter dan het goeie oude West-Europa. Het machtigste land van de wereld loopt achter op vrijwel ieder gebied. Gezondheidszorg, verkeer, sociale omstandigheden, infrastructuur. Ook op democratisch gebied valt het allemaal niet mee. Nu we meer dan in andere verkiezingsjaren het Amerikaanse systeem volgen, valt op hoe idioot het er daar aan toe gaat met die rare kiesmannen. Hoe het systeem precies in elkaar zit leerde ik op Opiniez.nl waar Freek van Beetz het heel goed uitlegt.

Veel columnisten van Opiniez zijn fervente fans van Trump. Ik deel hun mening niet. Trump vertegenwoordigt de ongebreidelde hebzucht en arrogantie van de macht van onduidelijk verkregen kapitaal. Trump staat voor veel wat lelijk is in Amerika. Daarbij weet ik best dat veel Israëli’s weglopen met Trump. Netanyahu en Trump hebben veel gemeen, vooral hun minachting voor wet- en regelgeving. Dat onder het Trump-bewind het tot vrede en zelfs vriendschappelijke betrekkingen tussen Israël en een aantal Arabische landen is gekomen, is ontegenzeggelijk een groot goed. Hoewel men zich af kan vragen of bij de golfstaten de angst voor Iran niet groter is dan de liefde voor Israël.

Inmiddels weten we dat de kiesmannen Joe Biden als president gaan kiezen omdat het Amerikaanse volk hem als president gekozen heeft. Deze zin is net zo krom als het systeem. Trump wil niet weg. Op internet circuleert een filmpje waar in Trump de skippybal niet wil delen met andere kleuters en zich krijsend op de grond stort. Uiteindelijk wordt hij het lokaal uitgesleept door vicepresident Pence. Het zal premier Netanyahu bekend voorkomen, die zal ook uiteindelijk uit zijn kantoor gesleept moeten worden. Bibi heeft Biden al wel met de overwinning gefeliciteerd. Dat zal Trump ongetwijfeld als verraad zien. ‘Ondankbare hond,’ denkt Trump, ‘heb ik daarvoor een bordje met Ambassade op de deur van het consulaat in Jerusalem geschroefd?’ 

Trump is een buitengewoon slechte verliezer en het is niet denkbeeldig dat hij zijn resterende maanden zijn achterban verder ophitst. Daar zit een groot gevaar in. In 2016 was Hillary Clinton zo stom om Trump’s achterban deplorables te noemen. Het kostte haar de verkiezingen. Maar de mensen die nu nog blèren dat de verkiezingen gestolen zijn, zijn wel degelijk deplorabel. (Betreurenswaardig) En gevaarlijk, met al hun wapenbezit.

Je zou wensen dat Biden iets tegen dat wapenbezit gaat doen. IJdele wens, het is geen enkele Amerikaanse president gelukt, hem zal het ook niet lukken. Het eerste én het tweede amendment zijn daar nu eenmaal heilig. Het eerste regelt de vrijheid van meningsuiting en is een groot goed. Het tweede, dat Amerikanen het recht geeft om wapens te dragen, een groot kwaad. Hoewel over de vrijheid van meningsuiting ook wel iets op te merken valt. Niet over de VVM zoals wij die kennen, die moet vooral blijven zoals die nu is. Maar die in de VS, waar zelfs nazi’s vrij hun gang kunnen gaan, is het een levensgevaarlijke vrijheid. En dat ze vrij hun gang kunnen gaan kunt op deze recente documentaire van Louis Theroux zien. Of dit schorem op Trump heeft gestemd weet ik niet, op de Democraten hebben ze zeker niet gestemd. Laten we hopen dat Biden wel iets tegen dit tuig kan doen.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)