Veel coronapatiënten krijgen na herstel ernstige bijverschijnselen

Ter illustratie. Ichilov ziekenhuis Tel Aviv. Foto Ichilov

Het komt steeds vaker voor dat Israëliërs die zijn hersteld van het coronavirus, niet lang daarna ernstige andere symptomen krijgen die in sommige gevallen levensbedreigend kunnen zijn, waaronder longembolie, myocarditis (ontsteking van de hartspier) en zelfs een hartstilstand. Ook zijn er minstens dertig kinderen die na hersteld te zijn van virus, het PMIS-syndroom kregen.

Ongeveer twee maanden na herstel van het coronavirus werd de arts dr. Meital Atzmon in het ziekenhuis opgenomen in een onmiddellijke levensbedreigende toestand toen bleek dat ze een longembolie aan beide longen had.

dr. Meital Atzmon. Screenshot Channel 13

Toen ze in shocktoestand in het Sheba Medical Center werd opgenomen was ze kortademig en was haar bloeddruk veel te laag.

Zelf een arts zijnde, realiseerde ze zich dat ze in levensgevaar verkeerde, wat werd bevestigd door professor Shlomo Matzky, directeur van de intensive care van het Sheba Medical Center.

“Het virus bewijst dat we nog steeds nieuwe dingen moeten leren,” legde hij aan Channel 12 uit. “Een van de bijverschijnselen na herstel van het coronavirus, is dat er bloedstolsels worden gevormd in de kleine bloedvaten van de longen en dit fenomeen is grotendeels verantwoordelijk voor de verslechtering van de ademhaling die we zien bij ernstig zieke patiënten”, zei hij.

De professor riep iedereen die symptomen ontwikkelt of klachten blijft houden na het coronavirus, meteen naar een dokter te gaan, “omdat het onmiddellijke verduidelijking behoeft”, voegde hij er aan toe.

Daarnaast zijn er in Israël nu 30 gevallen bekend van jongeren tussen 9 en 16 jaar die het gevaarlijke PMIS-syndrome kregen, ook bekend als ”de ziekte van Kawasaki’ dat een ontsteking van de bloedvaten veroorzaakt als bijverschijnsel van het coronavirus. Ook twee volwassenen hebben aan dit syndroom geleden.

Als gevolg hiervan kunnen hart en inwendige organen worden aangetast, waar kinderen in de regel na lange tijd van herstellen, maar voor volwassenen zou dit levensbedreigend kunnen zijn.

Een van hen is de 41 jarige Eyal die met pijn in zijn borst naar het Soroka ziekenhuis in Tel Aviv werd gebracht.

Eyal bezig met zijn herstel. Screenshot Channel 12.

Daar bleek dat hij besmet was geweest met het coronavirus, zonder het zelf te weten, hij had ook geen klachten, maar kreeg dus kort daarna wel het PMIS-syndrome.

In het ziekenhuis verslechterde zijn toestand maar door inspanningen van de artsen in het Soroka ziekenhuis verbeterde zijn toestand en werd hij na enige tijd uit het ziekenhuis ontslagen.

Hij heeft echter nog een lange tijd te gaan voordat hij volledig zal zijn hersteld.

De 14-jarige Elhanan. Screenshot Channel 12

Bij de kinderen zijn de meeste patiënten tussen negen en zestien jaar. Een van hen is de 14-jarige Elhanan Rofa, wiens toestand de afgelopen dagen is verbeterd nadat hij in kritieke toestand verkeerde. “Ik wist eerst niet dat ik besmet was met het coronavirus”, zei Elhanan. “En nadat ik koorts had en ik geel zag terwijl mijn toestand verslechterde werd ik naar het ziekenhuis overgebracht”.

In het Soroka-ziekenhuis wordt de registratie gecoördineerd op het gebied van pediatrische morbiditeit en tot dusver zijn er in het hele land ongeveer 30 gevallen gedocumenteerd.

Naast het toenemend aantal gevallen zijn er ook vraagtekens, enerzijds omdat niet bekend is welke andere ziekten het coronavirus veroorzaakt en anderzijds de syndroom dat het herstel beïnvloeden.

“Elke dag ontdekken we nieuwe dingen die we voorheen niet wisten”, legt prof. Moti Klein, directeur van de General Intensive Care Unit van Soroka Hospital uit. “Wat is de ziekte, waar gaan we ermee naar toe, wat voor soort patiënten zullen we waarschijnlijk in de nabije toekomst tegenkomen.”

“Dit virus is absoluut een mysterie. Artsen worden gedwongen om met de jonge patiënten te spreken, terwijl ze zelf net beginnen te leren over het fenomeen – en daarnaast nog steeds in het duister tasten””, aldus dr. Klein.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)