Volgens het IMF is de Israëlische economie minder zwaar getroffen dan andere landen

Ter illustratie . Screenshot IMF

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft een optimistische evaluatie van de positie van de Israëlische economie gepubliceerd, waaruit blijkt dat Israëlische economie minder zwaar getroffen is door de gevolgen van de coronapandemie in vergelijk met veel andere landen.

Volgens het rapport van het IMF kwam de Israëlische economie de coronapandemie binnen vanuit een sterke positie en hebben de autoriteiten snel en goed gereageerd op de crisis.

De door de Bank of Israel aan het begin van de pandemie snel genomen maatregelen hebben bijgedragen aan het behoud van de markt, de financiële stabiliteit en de toegang tot krediet. Fiscale steun aan het gezondheidssysteem, huishoudens en bedrijven heeft ook bijgedragen aan het verzachten van de economische impact van de pandemie.

Het rapport is het product van het halfjaarlijkse onderzoek van het IMF, waarin de analisten een ontmoeting hebben met de minister van Financiën, de gouverneur van de Bank of Israel en vooraanstaande figuren uit de economie. Ze concluderen dat Israël economisch minder zwaar is getroffen dan andere landen door de coronavirus-pandemie. Over een paar weken zal een uitgebreider rapport over de Israëlische economie verschijnen.

Het IMF stelt vast dat de Israëlische economie in 2020 minder werd geschaad dan die van andere ontwikkelde economieën, en dat deze zich in 2021 daardoor snel zou kunnen herstellen. Tegelijkertijd benadrukt het rapport de grote onzekerheid over de economische vooruitzichten vanwege de onvermogen om te voorspellen hoelang de pandemie zal voortduren.

Het IMF voorspelt dat de Israëlische economie in 2020 met 5,9% zou krimpen. Maar IMF-econoom Iva Petrova zegt dat deze prognose momenteel wordt herzien en dat de krimp naar verwachting substantieel minder zal zijn. Daarnaast schat Petrova ook dat in de evaluatie de groeiverwachting voor 2021 ook zal worden verlaagd, bij de laatste update bedroeg deze 4,9%.

In het meer gedetailleerde deel van de aanbevelingen roept het IMF Israël op om de staatsbegroting voor 2021 met spoed goed te keuren. “Een snelle doorgang van een begroting voor 2021 zou helpen bij het vaststellen van prioriteren voor uitgaven, het positioneren van de economie voor groei en het verminderen van de economische onzekerheid in verband met de pandemie”, aldus het rapport.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)