Het geheime meer in de Arava woestijn dat avonturiers aantrekt

Het geheime meer in de Arava-woestijn. Foto: Moshe Buzaglo

In de heuvels van Timna in de Arava-woestijn, net ten noorden van Eilat, ligt een meer dat een magneet is geworden voor avontuurlijke aangelegde Israëliërs die niet naar het buitenland kunnen reizen vanwege de coronapandemie.

Eén van hen, de fervent duiker Moshe Buzaglo, 26, heeft de onderwaterwereld in dit zeldzame woestijnfenomeen gedocumenteerd.

In het gebied werd koper gedolven sinds de tijd van koning Salomo, maar nadat de moderne mijnen in de jaren tachtig werden gesloten, ontstond er uit een ondergrondse put een prachtig meer van turkoois water omgeven door rode kliffen.

“Het water is zout en smaakt naar ijzer, maar ik had daar nog steeds een van de meest ongelooflijke ervaringen van mijn leven”, zei Buzaglo.

Een stalactiet onder water in het geheime meer in de Arava-woestijn. Foto: Moshe Buzaglo

“Het water had een mysterieuze ‘neonkwaliteit en eronder zagen we glanzende, mooie stalactieten,” zei hij. “We doken 20 meter naar de bodem waar we ontdekten dat de grond zo zacht was als gelei.”

Buzaglo zei dat er geen vissen in het meer waren, maar hij zag wel een klein wezen dat hij niet kon identificeren.

Een niet-geïdentificeerd wezen op de bodem van het geheime meer in de Arava-woestijn. Foto: Moshe Buzaglo

Pogingen om het gebied voor toerisme te ontwikkelen zijn mislukt omdat de landeigenaren weigeren bezoekers ter plaatse toe te laten. Maar dat heeft Buzaglo er niet van weerhouden om op deze geheime plek met zijn verleidelijke wateren te gaan duiken.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!