Nieuwe wet op Joodse terugkeer geeft 23.000 mensen Portugees staatsburgerschap

Twee Israëlische vrouwen komen aan in Lissabon, Portugal, 15 februari 2016. (Cnaan Liphshiz)

Portugal heeft tot nu toe het staatsburgerschap verleend aan ongeveer 23.000 mensen die een aanvraag hebben ingediend op grond van een nieuwe wet uit 2015 die staatsburgerschap verleent aan afstammelingen van Sefardische Joden, zo meldt JTA.

Portugal heeft tot dusver ongeveer 30% van de ongeveer 76.000 aanvragen die sinds 2015 zijn ingediend goedgekeurd. Ambtenaren hebben niet aangegeven hoeveel aanvragen zijn afgewezen.

Alleen al in 2019 zijn ongeveer 25.000 aanvragen ingediend, waarvan er vele nog niet zijn verwerkt.

In een op 22 oktober uitgegeven verklaring van de in Washington, DC gevestigde Sefardic Heritage International-organisatie, werden deze cijfers bekendgemaakt.

Zowel Portugal als Spanje hebben in 2015 wetten aangenomen die het staatsburgerschap toekennen aan de nakomelingen van Sefardische Joden, maatregelen die volgens beide regeringen bedoeld waren om boete te doen voor de verdrijving van honderdduizenden Joden van het Iberisch schiereiland tijdens de inquisitie.

Het indienen van verzoeken voor de Spaanse wet zou vorig jaar sluiten, maar is tot nader order verlengd. De Portugese wet is open. In beide landen is de taak van het doorlichten van aanvragen overgedragen aan lokale Joodse organisaties.

Domingos Fezas Vital, de Portugese ambassadeur in de Verenigde Staten, zei op 22 oktober in een online videoconferentie die mede werd georganiseerd door Sephardic Heritage International dat de inquisitie een vergissing was. De regio “onderwierp zichzelf aan wat we vandaag zouden noemen, een vorm van braindrain”, zei hij.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!