Christelijke pelgrims naar Israël kunnen nu de Emmausroute lopen

Ter illustratie.

Christelijke pelgrims die Israël bezoeken kunnen de nieuwe 18 km lange Emmausroute lopen vanaf het Saxum Visitor Centre in Abu Ghosh en eindigend bij het klooster van Emmaus Nicopolis bij Latrun, halverwege Jeruzalem naar Tel Aviv.

Volgens het Saxum Centre kunnen pelgrims de Emmaus Trail in zo’n 5 tot 6 uur lopen, waarbij ze onderweg kunnen genieten van adembenemende uitzichten met olijfbomen, amandelbomen en tapijten van wilde bloemen. Langs het pad zijn er verschillende graven uitgehouwen uit grote rotsblokken, met daarin stenen banken. Volgens de overlevering zou een lichaam op de bank worden gelegd totdat er alleen nog botten waren, en dan zouden de botten in een ossuarium worden gelegd.

Foto Saxum Visitor Centre

Volgens de christelijke traditie wandelden Jezus en zijn discipelen veel. Pelgrims die in de voetsporen van Jezus willen treden, hebben nu ook de mogelijkheid dat te doen op een nieuw pad dat de Emmaus trail wordt genoemd, wat de weg zou kunnen zijn die Cleopas en een andere leerling na de dood van Jezus van Jeruzalem naar Emmaus liepen. 

Volgens het evangelie van Lucas bespraken ze tijdens het wandelen de gebeurtenissen die tot de kruisiging leidden. Op een gegeven moment verscheen Jezus, die was opgewekt, aan hen, maar ze herkenden hem niet. Toen ze aankwamen bij Emmaus, dat tegenwoordig deel uitmaakt van het Ayalon Park bij Latrun, nodigden ze Jezus uit om bij hen te overnachten. Pas toen ze samen zaten en aten, herkenden ze hem.

Een deel van de route is een 2000 jaar oude Romeinse weg die Jeruzalem verbond met de zeehaven van Jaffa. Het pad eindigt bij het klooster van Emmaus Nicopolis, waar uitgebreide ruïnes van een Byzantijnse kerk staan. Groepen pelgrims vieren daar nog steeds de mis.

Emmaus trail. Foto via Sacum Centre

“De Emmausroute is een pelgrimsroute. We hebben dit niet erg veel in Israël, ”vertelde Henri Gourinard, een docent historische geografie die een gids voor het parcours schreef, aan The Jerusalem Post .

“Er is de Gospel Trail in Galilea, maar het verschil met de Emmaus Trail is dat je het in een halve dag kunt doen. “Het is een leuke manier om een ​​pelgrimstocht te beëindigen en verder te mediteren voordat je terugkeert naar je land.”

Op dit moment zijn er in Israël natuurlijk geen christelijke pelgrims, die volgens het ministerie van Toerisme in 2019 meer dan de helft van de 4,55 miljoen toeristen van het land uitmaakten. Maar wanneer ze terugkeren, zullen ze nieuwe locaties vinden die ze kunnen bezoeken, waaronder een nieuwe vleugel van het Terra Sancta Museum in de oude stad van Jeruzalem.

Het museum heeft een prachtige collectie rituele voorwerpen gemaakt van goud en edelstenen die vanuit verschillende Europese landen naar de Franciscaanse Kerk in Jeruzalem zijn gestuurd.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)