Internationale fototentoonstelling in Tel Aviv

Foto Martin Per

Ondanks de moeilijke tijden wegend de heersende coronavirus pandemie vind in Tel Aviv in de openlucht tot 21 november de internationale fototentoonstelling plaats, georganiseerd door PHOTO IS: RAEL.

PHOTO IS: RAEL, is een non-profit organisatie, opgericht om een ​​visie te realiseren voor sociaal bereik, dialoog, onderzoek en om artistieke en sociale kwesties in de schijnwerpers te zetten door middel van de taal van fotografie.

De tentoonstelling vind in de open lucht plaats op het Kikar Ha Medina-plein, vooral bekend om zijn luxe designerwinkels die nu echter zijn gesloten en verlaten tijdens de landelijke lockdown. Het festival lijkt het gebied echter nieuw leven in te blazen.

Een internationale inzending voor het festival gekozen door een Armeense kunstenaar. Foto: Diana Markosian

Het hoofdthema van de tentoonstelling is ‘transformatie’, dat lijkt samen te vallen met de strijd van de wereld tegen het coronavirus, maar in feite al vele maanden voordat de uitbraak toesloeg, werd gekozen.

Het doel van het festival is om de termen verandering en transformatie te onderzoeken vanuit verschillende invalshoeken, interpretaties en originele manieren waarop ze kunnen worden weergegeven in fotografie of andere media. Het bevat honderden werken die zijn ingezonden door fotografen en makers uit verschillende velden van over de hele wereld.

project dat overlevenden van de Holocaust documenteert tijdens de COVID-uitbraak. Foto: Yulia Karra

Het meest ontroerende werk dat op het festival wordt vertegenwoordigd, is een klein project met afbeeldingen van overlevenden van de Holocaust tijdens COVID-19. Het project is een gezamenlijke inspanning van verschillende fotografen, getiteld “The Lonka Project”, opgedragen aan Dr. Eleonora Nass, die als kind vijf nazi-concentratie kampen overleefde en stierf in 2018.

Een ander ontroerend project dat op de expo te zien is, is een serie foto’s gemaakt door de Israëlische fotograaf Meital Dor, die de laatste weken van het leven vastlegde van een Palestijnse peuter uit Hebron, Sahman Alhush, die werd behandeld in het Sheba Medical Center in Tel Aviv en die was gediagnosticeerd met een ernstige vorm van neuroblastoom (een type kanker dat zich vormt in bepaalde soorten zenuwweefsel en meestal op jonge leeftijd optreedt).

Fotograaf Meital Dor legt de laatste weken van het leven vast van een Palestijnse peuter die ziek is met neuroblastoom

Dor, die zelf de eerste dag van de tentoonstelling bijwoonde, sprak met tranen in haar ogen over de moeilijkheid om foto’s te maken van de privémomenten van de familie, hoewel met hun goedkeuring, en voortdurend contact met hen te houden, zelfs nu Sahman er niet meer is.

Het festival biedt ook de werken van niet alleen gevestigde makers, maar ook van gewone mensen die geïnteresseerd zijn in fotografie. Een van hen is de 70-jarige Haim Berman uit Be’er Sheva, die een camera als hobby oppakte om de tijd door te brengen nadat hij met pensioen ging. Later werd hij onderdeel van een ander project van PHOTO IS: RAEL, dat als doel had om senioren te verbinden met een passie voor fotografie tijdens het coronavirus.

Een foto gemaakt door Berman die werd uitgekozen voor het festival. Foto: Haim Berman

Van Berman werd een foto gekozen die hij nam van zijn vrouw die op een spiegel toostte op het festival en nu te zien is op de expositie.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)