‘Over vaccineren’ – Een nieuwe column van Rob Fransman

Het nieuwsprogramma EenVandaag vond een vrouw die na vaccinatie tegen de Mexicaanse griep, de slaapziekte narcolepsie had opgelopen. Ongetwijfeld een nare ziekte maar de vrouw was rond 2010 gevaccineerd en zo op het oog zag ze er best gezond uit. In ieder geval waren de bijwerkingen van het serum niet dodelijk. De intentie van de redactie om die vrouw aan het woord te laten waren onduidelijk. Als het de bedoeling is om mensen aan te sporen zich niet te laten inenten tegen het coronavirus moet dat gewoon worden gezegd. Maar dat deed de redactie niet. Waarom dan wel?

Van het beleid van de regering om ons te beschermen is geen chocola van te maken. Van het beleid van geen enkele regering trouwens. Zo raar is dat niet. Ga er maar aan staan met deskundigen die nu al 10 maanden over elkaar heen duikelen. Wel mondkapjes, geen mondkapjes, een meter, anderhalve meter, 2 meter afstand. Lockdown, verstandige lockdown, intelligente lockdown, eerste golf, tweede golf, derde golf? Nederland doet het in vergelijking met omringende landen nog niet zo slecht maar veel blijft onbegrijpelijk. Niemand legt uit waarom sportscholen, Ikea en bouwmarkten wel open mogen en de theaters de facto dicht zijn. Waarom nachtclubs en bars onder hetzelfde regime vallen als keurige buurtrestaurants en sportclubkantines. Het RAI-congrescentrum is gemaakt om tienduizenden mensen tegelijk te ontvangen. Het mag wel open van de minister mits maximaal 30 mensen worden toegelaten. Minister Hugo de Jonge’s beleid is op zijn minst raar.

Dat er niet te veel mensen bij elkaar mogen komen is logisch. Maar in in de kerk, de moskee en de synagoge mag het wel. Kennelijk hebben in het seculiere Nederland de kerken veel meer invloed dan wenselijk is. Zingen mag ook, de liefde voor de Heer mag met 100 mensen tegelijk gegalmd worden. De Heer vindt al dat gezang prachtig. Als beloning stuurt Hij de besmettingen daar waar de meeste van zijn gelovigen wonen. Zie de charedische wijken in Israël, zie onze biblebelt. In Urk, dat bastion Christelijke vroomheid, zijn honderden besmettingen in een week gemeld. Het virus op de terugtocht? Nou dat is kennelijk niet Gods wil. 

Vanaf het begin van de crisis horen we dat de ellende voorbij zal zijn als er een vaccin beschikbaar is. Nu is het zover, althans het komt eraan. Meerdere vaccins zelfs. Eindelijk terug naar ons goede leven. Sporten met vrienden, publiek bij het voetbal, eten met de familie en in restaurants, knuffelen van de kleinkinderen, naar het theater en de bioscoop. Alles kan weer. Een zucht van opluchting gaat door de bevolking. Zou je denken. Maar nee hoor, 40% twijfelt of ze de prik wel nemen en tot mijn stomme verbazing stijgt dat aantal dagelijks. Mede aangespoord door griezelverhalen zoals in EenVandaag.  

Die anti-vaxxers maakten me voor de coronacrisis al niet blij. Nu maken ze me woedend. Begin februari schreef o.a. de Volkskrant dat uitgebannen rotziektes zoals difterie, mazelen en kinderverlamming (!) weer terugkomen omdat mensen zich niet laten inenten. Daar is nu Covid19 bijgekomen. Natuurlijk is, zoals in alle beschaafde landen, de integriteit van het eigen lichaam gewaarborgd in de grondwet. Niemand moet gedwongen worden om zich tegen zijn zin te laten inenten. Maar weigeren van vaccinatie is doodgewoon ordinair parasitisme. Omdat normale mensen zich laten inenten hoeven zij het niet te doen.”Het virus is te snel ontwikkeld,” hoor ik bijgoogems beweren. “Laat jij je maar inenten,” zei een vriendin van mijn vrouw gisteren tegen haar, als jij dan niet ziek wordt neem ik het ook.” Mijn vrouw brak het gesprek maar af, fijne vriendschap.

Dat anti-vaccinatie gedoe wordt behalve door godsdienstwaanzinnigen vooral veroorzaakt door wappies op de sociale media. Met hun tweets brengen ze anderen in gevaar. Mij ook en dat vind ik zacht gezegd niet leuk. Nou weet ik best dat zelfs het overlijdensrisico van 80-plussers relatief gering is, maar ik wil die rotziekte niet. En ik wil ook niet dat mijn dierbaren het krijgen. Daarom zou ik graag zien dat die mensen zelf de consequenties van hun gedrag dragen. Geef de schoolleiding de mogelijkheid ongevaccineerde kinderen te weigeren en geef directies van restaurants, theaters, enzovoorts de mogelijkheid om een vaccinatiebewijs te verlangen van iedereen die naar binnen wil. Daar wordt nu gelukkig in de regering over nagedacht. En ja hoor, eencelligen hebben het lef daartegen te demonstreren met Jodensterren met de tekst “niet gevaccineerd” erop. Het bewijst dat idiotie en antisemitisme altijd hand in hand gaan.

Jongeren beweren dat ze toch niet ziek worden van Covid19. Dat zal best maar ze besmetten wel anderen. Dat is misdadig, er is geen ander woord voor. Bovendien is het inconsequent. Er is geen groep die zoveel naar exotische landen reist als juist jongeren. Die moesten ook in de pré-corona tijd toch echt een vaccinatie-paspoort laten zien als ze pakweg Australië of Brazilië binnen wilden komen. Geen mens vond dat raar. En nu weigeren ze want: “Wij worden toch niet ziek.” Nou prima hoor, besmet dan lekker elkaar en krijg corona. En als je ziek wordt val dan de dokters alsjeblieft niet lastig. Die hebben het al druk genoeg. Blijf lekker thuis en zie alleen gelijkgestemden. Met andere woorden, blijf weg waar ik kom.

U begrijpt dat ik me laat vaccineren zodra ik daartoe de kans krijg. Ik hoop van harte dat u dat ook laat doen.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)