Ondanks verbod Poerim feesten in heel Israël

Screenshot KAN nieuws van feest in Jaffa.

Ook op zaterdag vonden er door heel Israël Poerim feesten plaats, waarbij vooral in Tel Aviv sprake was van grote feesten waar de meeste feestgangers geen gezichtsmasker droegen. Gezondheidsexperts verwachten een nieuwe golf van besmettingen de komende weken en hebben al laten weten tijdens Pesach beperkingen in te zullen voeren.

Zo langzamerhand wordt duidelijk dat er, met name onder het jongere deel van de Israëlische bevolking, geen vertrouwen meer bestaat in de maatregelen die door de regering worden afgekondigd om coronabesmettingen een halt toe te roepen.

Waar dat eerder was te zien op bijvoorbeeld de boulevard van Tel Aviv en in ultraorthodoxe wijken, waar veel mensen bij elkaar kwamen zonder zich te houden aan de geldende voorschriften, maakten de Poerim feesten die door het hele land werden gehouden, opnieuw duidelijk dat een gedeelte van de Israëlische bevolking de beperkingen zat is.

Nadat er eerder op donderdagavond en vrijdag Poerim feesten werden gehouden rond de Carmel markt en Rotschild Boulevard in Tel Aviv, vonden er op zaterdag grote feesten plaats rond de vlooienmarkt in Jaffa.

Honderden feestgangers, de meesten zonder enige vorm van bescherming, stonden dicht op elkaar en dansten en hosten alsof er van een pandemie geen sprake was.

Ondanks een verbod daarop stonden volgens Channel 12 sommige bars en restaurants op en rond de vlooienmarkt ook feestgangers toe.

Terwijl een vrouw werd gefilmd terwijl ze zong: “Geen corona, corona is voorbij”, zei een feestvierder tegen de tv-zender: “Het is vreemd dat er geen politie is, maar het is goed, we kunnen feesten zonder gestoord te worden.” 

Ondanks dat de politie officieel zei “te zullen handhaven”, kwam het er in de praktijk op neer dat pas na een aantal uren politieagenten zich lieten zien en probeerden de menigte uiteen te jagen.

Eerder hadden overheidsfunctionarissen er op aangedrongen geen grote feesten te houden, omdat het niet duidelijk is of reeds gevaccineerden mensen het virus al of niet kunnen overdragen.

Medewerkers van het ministerie van Volksgezondheid verwachten dat er door deze feesten er in de komende weken sprake zal zijn van een toename van het aantal besmettingen In Israël en hebben aangekondigd er bij de regering op aan te dringen tijdens Pesach beperkingen in te voren.

Daarmee komt de eerdere uitspraak van premier Netanyahu dat “iedereen kan genieten van een normale Pesach met familie en vrienden” op losse schroeven te staan.

Ondertussen maakt men zich zorgen over de grote Poerim feesten die in de ultraorthodoxe gemeenschappen op zondag zullen worden gehouden.

In Jeruzalem wordt namelijk Poerim op zondag gevierd en heet het Shushan Purim, waarbij duizenden Haredim bij elkaar zullen komen.

Uit voorzorg heeft men al het openbaar vervoer op zondag naar Jeruzalem verboden in een poging het aantal feestgangers van buiten Jeruzalem te beperken. Of dat werkelijk zal helpen is de vraag omdat vervoer met eigen auto richting Jeruzalem wel mogelijk blijft.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)