Op AI gebaseerde software helpt artsen sneller met doorzoeken literatuur voor stellen diagnose

Foto Kahun

Voor artsen is het een al jarenlang bestaand probleem: hoe vind je snel in de literatuur het juiste artikel wat je nodig hebt voor het stellen van de juiste diagnose. De Israëlische start-up Kahun hoopt daar de oplossing voor te hebben gevonden met zijn op kunstmatige intelligentie gebaseerde software.

“Medische kennis wordt al gedocumenteerd sinds het eerste medische artikel ooit op een papyrusrol werd geschreven in 2000 voor de gewone jaartelling. Tot 2020 was deze kennis altijd in schriftelijke vorm, wij proberen nu al die tekst om te zetten in iets dat artsen efficiënter kunnen gebruiken”, zei Eitan Ron, medeoprichter van Kahun in een persbericht.

Nadat artsen de symptomen van hun patiënten op de website van Kahun hebben ingevuld, doorzoekt de software de schat aan informatie die beschikbaar is in medische teksten en creëert een ‘kennisgrafiek’ die 5 miljoen relaties tussen symptomen en ziekten, bevindingen, labs, complicaties en risicofactoren in kaart kan brengen. zei medeoprichter Dr. Michal Tzuchman-Katz, een kinderarts en een software engineer.

Kahun heeft ook een AI-engine ontwikkeld die de kennisgrafiek gebruikt om het denken van een arts te ‘nabootsen’, zei ze. Het helpt hen bij het stellen van hun diagnose, wijst hen op een aanbevolen handelwijze en “ondersteunt hen met medische bronnen” door de verstrekte informatie te koppelen aan de oorspronkelijke geraadpleegde medische bronnen.

Naast het suggereren van de meest waarschijnlijke ziekten, biedt de software een plan voor de volgende stappen, inclusief de beste vragen die u kunt stellen, uit te voeren tests of verder laboratoriumwerk en beeldvorming dat nodig is om de diagnose te beperken.

De webgebaseerde interface-kernapplicatie wordt gebruikt door honderden artsen en medische studenten in Israël, en het bedrijf kondigde donderdag de release aan van een open beta-testfase van zijn product.

Het bedrijf hoopt dat het eindproduct commercieel verkrijgbaar zal zijn – in eerste instantie gratis, in de tweede helft van dit jaar, zei Ron. Uiteindelijk zal het bedrijf gebruikers abonnementskosten in rekening brengen.

Ron voegde eraan toe dat de software in de Verenigde Staten een medische vergunning heeft gekregen nadat het slaagde met een score van 80%.

De technologie van Kahun kreeg bekendheid tijdens de COVID-19-pandemie, omdat het zijn AI-mogelijkheden gebruikte om meer dan 2000 documenten en artikelen aan te boren die werden gevonden in de medische bibliotheek PubMed die het nieuwe coronavirus bestudeerde.

Met behulp van de kennisgrafiek van Kahun konden artsen patiënten screenen en hun risico op ernstige ziekten door het coronavirus inschatten. Een gezamenlijke studie met het Rabin Medical Center, HaSharon Campus, toonde de doeltreffendheid van Kahun aan bij het helpen van artsen bij het maken van hun risicobeoordelingen, aldus het bedrijf.

Serieondernemer Uri Levine, medeoprichter van de navigatie-app Waze – die in 2013 door Google werd overgenomen voor meer dan $ 1 miljard – is een investeerder in Kahun en is de voorzitter ervan.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)