Steven Spielberg richt Jewish Story Partners op

Steven Spielberg en zijn vrouw Kate Capshaw. Screenshot YouTube

Steven Spielberg heeft een filmstichting opgericht met de naam Jewish Story Partners. Deze zal documentaires financieren die “verhalen vertellen over een divers spectrum van Joodse ervaringen, geschiedenissen en culturen”, meldt Jewish Telegraph Agency (JTA).

De nieuwe filmstichting wordt gefinancierd door de Righteous Persons Foundation. Opgericht door Spielberg en zijn vrouw Kate Capshaw (actrice) na zijn ervaringen tijdens het maken van “Schindler’s List” in 1993. Twee joodse filantropen – het Maimonides Fund en de Jim Joseph Foundation – droegen ook bij. (Beide organisaties helpen ook bij het financieren van 70 Faces Media, het moederbedrijf van de Jewish Telegraphic Agency.)

“We zijn bijzonder trots om te helpen bij het opzetten van dit initiatief. Het zal een vollediger scala aan Joodse stemmen, identiteiten, ervaringen en perspectieven zichtbaar maken. Dit in een tijd waar sociale verdeeldheid pijnlijk diep is en gangbare voorstellingen maar al te vaak falen om de Joodse gemeenschap in al haar complexiteit te weerspiegelen”, zeiden Spielberg en Capshaw donderdag tijdens een persverklaring.

Genesisprijs.

De organisatie, die begint met 1.6 miljoen, maakt binnenkort haar eerste ronde van begunstigden bekend. Zij zullen dit jaar in totaal ruim 400.000 euro ontvangen. Aanvragen voor een tweede subsidieronde worden al in behandeling genomen en de stichting hoopt zijn financiering in de loop van de tijd op te voeren.

De directeur van het project is Roberta Grossman, een filmmaker die zich heeft gespecialiseerd in documentaires met een joods thema. Caroline Libresco, een langdurige programmeur van het Sundance Film Festival, wordt de artistiek directeur. En Marta Kauffman, de bedenker van Friends, is bestuurslid.

De Righteous Persons Foundation van Spielberg heeft een reeks Joodse initiatieven buiten de filmwereld gefinancierd, waaronder de USC Shoah Foundation. Deze heeft een archief gemaakt van opgenomen getuigenissen van overlevenden van de Holocaust.

Op 10 februari dit jaar werd bekend dat Spielberg de Genesis-prijs zal ontvangen. Deze prijs wordt ook wel de “Joodse Nobelprijs” genoemd. De prijs wordt uitgereikt aan “buitengewone persoonlijkheden vanwege hun uitstekende professionele prestatie, bijdrage aan de mensheid en toewijding aan Joodse waarden.” Spielberg zei dat hij zijn ruim 800.000 euro aan prijzengeld, samen met de 800.000 van zijn eigen prijs, zal doneren aan 10 verschillende organisaties die vechten voor raciale en economische rechtvaardigheid.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)