Kunstmatige intelligentie wordt gebruikt om uitbraak van malaria te voorkomen

Ter illustratie. Screenshot YouTube

Een Israëlische startup met een unieke oplossing voor malariabestrijding is een van de drie finalisten voor de IBM Watson AI XPRIZE .

De vijfjarige wereldwijde wedstrijd was bedoeld om te laten zien hoe mensen krachtige kunstmatige intelligentie (AI) -technologieën kunnen gebruiken, zoals IBM’s Watson- vraag-antwoordsysteem, om ‘s werelds meest urgente problemen aan te pakken, schrijft Abigail Klein Leichman in ISRAEL21C.

De drie finalisten – Zzapp Malaria  uit Jeruzalem, Aifred Health uit Montreal en Marinus Analytics uit Pittsburgh – zullen in juni leren wie de hoofdprijs van 3 miljoen dollar (2,5 miljoen euro) wint.

Malaria is een crisis voor de volksgezondheid

Malaria eist elk jaar meer dan 400.000 levens, voornamelijk kinderen onder de vijf.

Afrika is het meest getroffen continent, maar volgens de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention bedreigt malaria ongeveer de helft van de wereldbevolking.

Zzapp, opgericht in 2016, richt zich op malaria dragende muggenlarven bij de bron aan te pakken door kunstmatige intelligentie te gebruiken om te voorspellen waar stilstaande waterlichamen zullen voorkomen en door een effectieve behandeling van de gedetecteerde gebieden te beheren.

Gebouwd met tools zoals IBM Watson Studio, IBM Watson Machine Learning en IBM PAIRS Geoscope, is de oplossing van Zzapp aangepast voor omgevingen met geen of slechte Internetverbindingen.

Foto Zzapp Malaria

Het systeem werd in 2017 voor het eerst getest in een deel van Ghana in samenwerking met een lokaal malariabedrijf om de effectiviteit en kosten te meten op basis van het aantal malariagevallen dat werd gemeld in lokale klinieken.

Van diagnostiek tot preventie

Houri Yafin kwam naar Zzapp van het Israëlische bedrijf SightDiagnostics, wiens eerste product, Parasight, machine learning gebruikte om malaria in een bloedmonster op te sporen in minder dan vier minuten met een nauwkeurigheid van bijna 100% .

Sight vertrok later van malaria en introduceerde het OLO-apparaat voor bloedonderzoek op locatie. Maar het deed de eerste investering in Zzapp en gaf de start-up het voordeel van zijn opgebouwde kennis over malaria.

Muggenlarven worden in Ghana besproeid. Foto door Arbel Vigodny / ZZapp Malaria via ISRAEL21C

Bestaande strategieën, zoals het besproeien van de stilstaande poelen waar larven uitkomen, werken wel, maar kunnen aanzienlijk worden verbeterd en beter worden gecoördineerd door middel van kunstmatige intelligentie.

Houri Yafin zegt dat het bedrijf hoopt het XPRIZE-geld naar een project te leiden “dat aantoont dat we in staat zijn malaria volledig uit te bannen in een klein land of op een eiland om onze capaciteiten te bewijzen, en dit op een repliceerbare manier te doen.”

“Helaas is onze technologie vrij uniek. Het idee om AI en apps te gebruiken voor het oplossen van problemen in ontwikkelingslanden is een groeiende trend, maar wij zijn de enigen die deze tools op een precieze en slimme manier toepassen op larviciding ”, zegt Houri Yafin.

Voor meer informatie klik hier.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)