Normalisatie tussen Israël en de VAE gaat door

De Verenigde Arabische Emiraten lijken geen boodschap te hebben aan de bewering van Hamas dat de uitkomst van het recente conflict met Israël het einde betekent van de normalisering tussen Israël en de Arabische wereld.

De Israëlische ambassadeur in Verenigde Arabische Emiraten, Eitan Na’eh, woonde vorige week woensdag een ceremonie bij in Dubai van de eerste permanente tentoonstelling van het Arabische schiereiland ter herdenking van de Holocaust.

Uren eerder had hij een evenement bijgewoond dat een joint venture tot stand bracht tussen een Israëlisch en Emirati-bedrijf.

De recepties vorige week waren de duidelijkste aanwijzing dat het recente conflict tussen Hamas en Israël geen zichtbare impact heeft op het engagement van de VAE om de banden met de staat Israël te verdiepen.

“Wat we hier zien is precies het tegenovergestelde van wat we in Gaza zien … Wat we hier zien in het hele normalisatieproces is een afwijking van het verleden”, zei de Israëlische ambassadeur Eitan Na’eh.

Ten minste 254 Palestijnen, waaronder 66 kinderen, werden tijdens de oorlog in de Gazastrook gedood. Nog eens 1.948 mensen raakten gewond, volgens het ministerie van Volksgezondheid van Gaza, dat geen onderscheid maakt tussen strijders en burgers. Twaalf mensen kwamen om in Israël, onder wie een Israëlische soldaat en twee kinderen.

Het geweld, dat uitbrak in de laatste dagen van de islamitische maand Ramadan, ontstemde veel burgers in de Arabische Golfstaten, van wie sommigen hun steun voor Palestijnen en oppositie tegen Israël op sociale media of in beperkte straatprotesten uitten.

De regering van de VAE en haar topfunctionarissen uitten publiekelijk hun bezorgdheid over het geweld in Oost-Jeruzalem. Het betekende een zeldzame berisping van Israël door de VAE sinds de twee landen vorig jaar overeenkwamen om de betrekkingen te normaliseren.

Sommigen vroegen zich af of de VAE het momentum van hun strategische relatie met Israël zou onderbreken of stopzetten. Maar nadat het geweld in Jeruzalem escaleerde tot een oorlog tussen Israël en Hamas op 10 mei, dempte de VAE haar directe kritiek op Israël en gaf in plaats daarvan een verklaring af waarin ze ‘alle partijen’ opriep om te stoppen met vechten. Hamas is een uitloper van de Moslimbroederschapsbeweging, die de VAE als een bedreiging beschouwt.

Gevraagd naar de aard van de gesprekken met Emirati-functionarissen tijdens het recente conflict, zei ambassadeur Na’eh dat de mensen met wie hij had gesproken ‘veel begrip en nieuwsgierigheid toonden’.

Er “was geen spanning” in de gesprekken, zei hij. “In onze oren hebben de VAE opgeroepen tot stopzetting van het doden aan beide kanten.”

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)