Eerste bezoek aan Egypte door Israëlische minister van Buitenlandse Zaken in 13 jaar

Minister van Buitenlandse Zaken Gabi Ashkenazi arriveert in Egypte. Foto Twitter.

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Gabi Ashkenazi is zondag in Caïro aangekomen voor gesprekken met zijn Egyptische tegenhanger Sameh Shoukry. Op de agenda staan op de wederopbouw van Gaza en een mogelijke gevangenenruil tussen Israël en Hamas.

Het is de eerste keer in bijna 13 jaar dat een Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Egypte bezoekt. Tzipi Livni bezocht als laatste Egypte in december 2008.

De gesprekken zullen betrekking hebben op het versterken van de bilaterale banden en op pogingen om het staakt-het-vuren tussen Israël en de Palestijnse terreurgroep Hamas te versterken, na 11 dagen van intense gevechten eerder deze maand in en rond de Gazastrook.

Ashkenazi tweette dat te midden van de discussies over wederopbouw in Gaza, moet worden benadrukt dat Israël “bovenal” toegewijd is aan de terugkeer van Israëlische gevangenen die door Hamas in Gaza worden vastgehouden.

Zaterdag meldde de in Londen gevestigde krant Al-Araby Al-Jadeed dat Egypte Hamas had laten weten dat Israël bij het standpunt blijft dat een uitwisseling van gevangenen tussen de partijen onderdeel moet zijn van elke langdurige wapenstilstand.

Hamas heeft tot dusver aangedrongen op het scheiden van de onderhandelingen over gevangenen van alle discussies over een mogelijk bestand voor de lange termijn of de wederopbouw van de Gazastrook.

Twee Israëlische burgers en de lichamen van twee soldaten van de IDF worden momenteel vastgehouden in Gaza. Avera Mengistu en Hisham a-Sayed zijn uit eigen beweging naar Gaza gegaan en hun families zeggen dat ze aan een psychische aandoening lijden. Ook houdt Hamas de lichamen vast van Oron Shaul en Hadar Goldin, twee IDF-soldaten die zijn omgekomen tijdens de Gaza-oorlog van 2014.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)