VN gaat toezicht houden op overdracht hulp van Qatar aan Gaza

Palestijnen in Gaza staan in de wacht om hun steungeld uit Qatar te ontvangen. Foto YouTube.

Volgens het Palestijnse dagblad Al Quds zal de VN toezicht houden op het verdelen van de financiële steun van Qatar aan Gaza. Hiermee moet worden voorkomen dat het geld in handen van Hamas terecht komt.

Het door Israël goedgekeurde plan zal ervoor zorgen dat de financiële steun voor zo’n 100.000 families in Gaza wordt overgedragen aan de banken van de Palestijnse Monetaire Autoriteit in Ramallah en niet aan instellingen in Gaza, die in handen zijn van Hamas.

Israël staat er op dat Hamas onder geen beding toegang tot de fondsen mag krijgen aangezien het eerder internationale hulp heeft gebruikt om wapenvoorraden aan te vullen en meer aanvalstunnels te bouwen.

Het geld uit Qatar is officieel bedoeld om maandelijkse betalingen van 100 dollar (84 euro) te verdelen over zo’n 100.000 gezinnen in Gaza, allemaal gekozen door Hamas en geclassificeerd als ‘in nood’. De rest van het geld is bedoeld voor de salarissen van Hamas-functionarissen in de Gazastrook.

Qatar is al lang een belangrijke bron van financiële steun aan de Gazastrook. De afgelopen jaren zijn er honderden miljoenen dollars aan de bevolking uitgedeeld.

Israël gaat akkoord met de regeling, zolang het geld rechtstreeks bij de families in nood terecht komt en niet gebruikt wordt door Hamas voor de aanschaf van wapens.

Volgens Al-Quds zou Hamas geen bezwaar hebben tegen het voostel. Indirecte gesprekken tussen Israël en de terreurgroep over een uitgebreider staakt-het-vuren worden de komende dagen in Caïro voortgezet.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!