Israël stuurt blusvliegtuigen naar Cyprus voor hulp tegen enorme bosbrand

Bosbrand Cyprus. Foto YouTube.

Cyprus heeft Israël en de EU om hulp gevraagd een enorme vlammenzee te bestrijden die op het eiland woedt. Het zou om een van de grootste bosbranden gaan die Cyprus ooit heeft getroffen.

Zowel de EU als Israël hebben blusvliegtuigen gestuurd om te helpen de bosbrand ten noorden van de steden Limassol en Larnaca onder controle te krijgen.

“In navolging van de branden op Cyprus, heb ik toestemming gegeven om morgen [zondag]ochtend twee blusvliegtuigen van de National Fire and Rescue Authority te sturen en de Cypriotische en internationale strijdkrachten te assisteren bij om de brand te blussen, in coördinatie met het Ministerie van Openbare Veiligheid en het Ministerie van Buitenlandse Zaken”, schreef premier Naftali Bennett zaterdagavond in het Hebreeuws op Twitter.

Ook minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid verzekerde zijn Cypriotische ambtgenoot Nikos Christodoulides dat Israël er alles aan zou doen om de branden onder controle te krijgen.

“Het is de ergste bosbrand in de geschiedenis van Cyprus”, vertelde Charalambos Alexandrou, directeur van de afdeling Bosbouw, aan Omega TV van Cyprus.
Alexandrou zei dat de omtrek van de brand “minstens 40 kilometer” was.
Cyprus heeft eerder hulp naar Israël gestuurd toen het te kampen had met soortgelijke massale bosbranden.

Volgens de Europese Commissie zijn blusvliegtuigen vertrokken vanuit Griekenland om het vuur te bestrijden en is ook Italië van plan om brandweerlieden in te zetten om Cyprus bij te staan.

Tientallen eigendommen zijn door de brand beschadigd, maar er zijn geen gewonden. Wel zijn er wijdverbreide stroomstoringen in het gebied. De rookpluimen van de brand zijn zichtbaar in de hoofdstad Nicosia, zo’n 75 kilometer verderop.

“Dit is een zeer moeilijke dag voor Cyprus. Alle mechanismen van de staat zijn in gang gezet en de prioriteit ligt om het verlies van mensenlevens te voorkomen”, tweette de Cypriotische president Nicos Anastasiades.

Volgens de Cypriotische politie wordt een 67-jarige man ondervraagd in verband met de brand.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)