Iran valt vermeend Israëlisch vrachtschip aan

De CSAV Tyndall. Foto YouTube.

Zaterdag meldde Al-Mayadin, een aan Hezbollah gelieerde nieuwsorganisatie in Libanon, dat “volgens betrouwbare bronnen” een Israëlisch containerschip “werd geraakt door een onbekend wapen in de noordelijke Indische Oceaan”.

Volgens al-Mayadeen vertrok de CSAV Tyndall vanuit Jeddah in Saudi Arabië en was op weg naar de Jebel Ali haven in Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten. Volgens tracking-sites bevond het schip zich ten tijden van de aanval in de Straat van Hormuz en niet de Indische Oceaan.

Al-Mayadin liet doorschemeren dat de aanval een reactie zou zijn op een Israëlische aanval vorige maand op een gebouw van de Iraanse Organisatie voor Atoomenergie (IAEO) in de buurt van Karaj.

De aanval wordt door Israëlische veiligheidsfunctionarissen toegekend aan Iran, maar is tot nu toe door niemand opgeëist. Israël en Iran zijn al enige tijd verwikkeld in een schaduwoorlog waarbij onder andere vrachtschepen het doelwit zijn. In april dit jaar werd een schip wat gebruikt wordt door de Iraanse Revolutionaire Garde door Israël beschadigd in de Rode Zee.

De explosie op de CSAV Tyndall zou de derde aanval dit jaar op een “Israëlisch” vrachtschip zijn door Iran. Op 25 februari 2021 werd het vrachtschip MV Helios Ray getroffen door een explosie en op 13 april was het raak op de Hyperion Ray waar een explosief tot ontploffing werd gebracht. Beide schepen zijn in eigendom van Israëlische bedrijven. Er vielen geen gewonden en de schade was licht.

Maar de voormalige eigenaar de CSAV Tyndall, Zodiac Maritime Limited, liet uren na de aanval weten dat het schip niet hun eigendom is. Zodiac Maritime Limited is gebaseerd in Monaco en wordt beheerd door de Israëliër Eyal Offer.

In plaats daarvan is het Amerikaans bedrijf JP Morgan twee maanden geleden eigenaar geworden van het schip. JP Morgan verhuurde de CSAV Tyndall aan de Deense rederij Mærsk.

Het is de zoveelste blunder van het Iraanse regime, dat zich na het neerhalen van een Oekraïens passagiersvliegtuig in reactie op de aanval op Qasem Soleimani nu kan feliciteren met de aanval op een Amerikaans vrachtschip terwijl het met de Amerikanen aan het onderhandelen is over de hervatting van de nucleaire overeenkomst.

Er werden geen gewonden gemeld aan boord van de CSAV Tyndall, dat lichte schade opliep en na het incident zijn reis voortzette.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)