Rechtbank dringt aan op compromis voor Palestijnen om in Sheikh Jarrah te blijven

Het Israelische Hooggerechtshof. Foto YouTube.

Het Israëlische Hooggerechtshof moedigde maandag vier Palestijnse families in Sheikh Jarrah aan om een ​​compromis te accepteren waarmee uitzetting voorkomen kan worden en zij in hun huizen in Oost-Jeruzalem kunnen blijven.

Het drie uur durend debat in Jeruzalem eindigde echter zonder overeenstemming. Het panel van drie rechters vroeg de families om een ​​aanbod te overwegen waarbij één lid van elk gezin in ruil voor jaarlijkse betalingen van 1500 sjekel (392 euro) een levenslange garantie zou krijgen dat ze niet zouden worden uitgezet.

“Dit is de praktische oplossing”, zei rechter Yitzhak Amit, die het grootste deel van de procedure leidde.

Maar “elk compromis dat wordt gesloten, zou een “lege overeenkomst” zijn”, zei advocaat Ilan Shemer, die de Nahalat Shimon Company vertegenwoordigt die eigenaar is van het terrein in Sheikh Jarrah waar de families wonen.

“Ik behandel deze zaak al jaren en ze hebben zich niet aan een beslissing gehouden, dus waarom zouden ze dat nu doen?” vroeg hij.

De eerdere weigering van de families om een ​​minimaal bedrag aan huur te betalen dat op het terrein verschuldigd was, had geleid tot het besluit om hen uit huis te zetten, zei Shemer.

Advocaat Sami Ersheid, die de vier Sheikh Jarrah-families vertegenwoordigt, zei dat zijn klanten vreesden dat ze door de status van ‘beschermde huurders’ te accepteren hun eigendomsclaims op het onroerend goed opgeven.

De toezeggingen van de rechters dat het aanwijzen van beschermde huur en de verhuur geen afbreuk zouden doen aan verdere juridische procedures met betrekking tot eigendomsrechten, maakten geen indruk. De partijen kwamen niet tot een compromis.

De rechtszaak wordt beschouwd als precedent voor de 24 andere families in de buurt die zich in soortgelijke juridische strijd bevinden.

Een aantal diplomaten was in de rechtszaal aanwezig om de procedure bij te wonen, evenals enkele Israëlische politici, waaronder Knesset-lid Ofer Cassif van de Hadash factie van de Verenigde Arabische lijst, die zich heeft uitgesproken ter ondersteuning van de Palestijnen.

De strijd gaat om het eigendom van een gebied dat ooit toebehoorde aan de Sefardische Gemeenschapsraad en de Asjkenazische Algemene Raad, voorafgaand aan de Onafhankelijkheidsoorlog van 1948.

Nahalat Shimon Company heeft landdocumenten die dateren van vóór de Onafhankelijkheidsoorlog en die eigendom aantonen van het gebied in Sheikh Jarrah.

Tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog ontvluchtten Joden de wijk Sheikh Jarrah, ook bekend als Shimon HaTzadik ter ere van de hogepriester uit het Tweede Tempeltijdperk die daar begraven ligt.

Ze werden vervangen door Palestijnen die uit West-Jeruzalem, Haifa en Jaffa waren gevlucht.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!