DeSantis dreigt Unilever met desinvestering over Ben & Jerry’s Israël boycot

Unilever kantoor in Rotterdam. Foto YouTube.

De Republikeinse gouverneur Ron DeSantis waarschuwt dat Florida het in Londen gevestigde Unilever heeft toegevoegd aan de lijst van bedrijven die onderzocht worden wegens het boycotten van Israël.

De stap is een reactie op de aankondiging van 19 juli dat de ijsmaker zal stoppen met de verkoop van zijn product in gebieden die het ‘bezette Palestijnse gebieden’ noemt, waaronder de Westelijke Jordaanoever en delen van Jeruzalem.

Ben & Jerry’s heeft 90 dagen de tijd om zijn standpunt over Israël terug te draaien, anders zal de staat niet langer investeren in of contracten aangaan met Unilever of haar dochterondernemingen.

“De wet en de principes van de staat Florida tolereren geen discriminatie van de staat Israël of het Israëlische volk”, zei de Republikeinse gouverneur in een persbericht. “Ik zal niet werkeloos toekijken terwijl woke bedrijfsideologen onze bondgenoot, Israël, proberen te boycotten.”

Het besluit komt nadat de staatsfunctionarissen van Florida op 28 juli gesprekken hebben gevoerd met Unilevers afdeling Investeringsrelaties en een indicatie hebben ontvangen dat “het moederbedrijf momenteel geen plan heeft om te voorkomen dat Ben & Jerry’s zakelijke activiteiten beëindigt in door Israël gecontroleerde gebieden.”

In een brief aan de gouverneur zei de State Board of Administration of Florida, die het pensioenplan van de staat beheert en investeringsdiensten verleent aan overheidsinstanties, dat de acties van Ben & Jerry in strijd zijn met de staatsstatuten.

Die statuten definiëren een boycot van Israël als “het weigeren om zaken te doen, het beëindigen van zakelijke activiteiten of het ondernemen van andere acties om commerciële betrekkingen met Israël of personen of entiteiten die zaken doen in Israël of in door Israël gecontroleerde gebieden op discriminerende wijze te beperken”.

Ten minste 35 Amerikaanse staten handhaven specifieke anti-BDS statuten in hun wetgeving en verschillende staten hebben met soortgelijke stappen gedreigd tegen Ben & Jerry’s en het moederbedrijf Unilever.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)