Bennett in New York voor toespraak VN

Premier Naftali Bennett arriveert in de Verenigde Staten

Premier Naftali Bennett is zaterdagavond uit Israël naar de Verenigde Staten vertrokken voor zijn eerste toespraak tot de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

Tijdens zijn reis zal Bennett wereldleiders toespreken, ontmoetingen houden met ministers van uit Golf en leiders van de Amerikaanse Joodse gemeenschap. De reis is Bennetts tweede officiële bezoek aan de Verenigde Staten als premier. Op 27 augustus had Bennett een ontmoeting met de Amerikaanse president Joe Biden in het Witte Huis.

Voordat hij op het vliegtuig stapte om naar New York te vliegen, vertelde Bennett aan verslaggevers dat de groep democraten die tijdelijk de financiering van de Iron Dome blokkeerden, een luidruchtige maar kleine groep is.

“Er is een kleine anti-Israëlische groep die veel lawaai maakt, maar deze mensen hebben gefaald”, zei hij op het tarmac van Ben Gurion Airport.

“Op het moment van de waarheid zagen we dat de vertegenwoordigers van het Amerikaanse volk Israël overweldigend steunen, 420 tegen 9, bij de stemming over de herbewapening van Iron Dome”, zei hij, verwijzend naar de steun in het Amerikaanse Huis voor de financiering van 1 miljard dollar (850 miljoen euro) voor het raketafweersysteem.

De Iron Dome Supplemental Appropriations Act werd donderdag met 420 stemmen voor en 9 stemmen tegen aangenomen terwijl twee democraten, vertegenwoordigers Alexandria Ocasio-Cortez en Hank Johnson, zich effectief onthielden van stemming door enkel “aanwezig” te stemmen.

Bennett zei dat hij ernaar uitkijkt om het verhaal van Israël en Israëliërs aan de wereld te vertellen in zijn toespraak voor de Algemene Vergadering van de VN.

“We definiëren onszelf niet aan de hand van anderen, niet volgens Iran en niet volgens de Palestijnen. Ik stel voor dat hun leiders zich gaan bezig houden met de zorgen van hun volk, hun situatie verbeteren, en deze obsessie met de staat Israël beëindigen’, zei hij.

Bennetts toespraak tot de Algemene Vergadering van de VN – die naar verwachting gericht zal zijn op het nucleaire programma van Iran – zal plaatsvinden op maandag om 16.00 uur Israëlische tijd (15:00 uur Nederlandse tijd), wat betekent dat hij minder dan drie uur heeft voordat de Shemini Atzeret-feestdag begint.

De woordvoerder van Bennett heeft gezegd dat hij geen van de beroemde visuele hulpmiddelen en rekwisieten zal gebruiken waar zijn zijn voorganger, Benjamin Netanyahu, zo dol op was.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)