Democraten schrappen steun voor Iron Dome uit budget

Alexandria Ocasio-Cortez in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Foto YouTube.

Politici van de Democratische partij hebben dinsdag 1 miljard dollar (850 miljoen euro) aan militaire steun voor Israël verwijderd uit het budget na bezwaren van de progressieve vleugel van de partij.

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden debatteert over een budget om de federale regering tot 3 december te financieren. Hiervoor moet ook de leenlimiet van het land verhoogd worden omdat de Amerikaanse overheid dagelijks ongeveer 10 miljard dollar te veel uitgeeft.

Sommige democraten in het Amerikaanse huis van Afgevaardigden maakten bezwaar tegen een noodplan om Israël van aanvullende financiering te voorzien om het Iron Dome raketafweersysteem aan te vullen. Het Amerikaanse bedrijf Raytheon produceert veel Iron Dome-componenten.

De regering Biden had kort na de gevechten in mei tussen Israël en de Palestijnse facties in Gaza toegezegd dat de fondsen zouden worden verstrekt en herhaalde die toezegging sindsdien in bilaterale bijeenkomsten.

Sommige progressieve democraten maakten bezwaar tegen dat beleid en wezen op Palestijnse slachtoffers van de gevechten in mei. Volgens Israël zijn de meeste van de 4.350 raketten die tijdens het conflict vanuit Gaza op Israëlische steden zijn afgevuurd, door Iron Dome onderschept.

Het geschil dwong de House Rules Committee tot een korte schorsing voordat de leiders van de Appropriations Committee beloofden dat de financiering voor het Israëlische systeem later dit jaar zou worden opgenomen in een defensie-uitgavenwet. Dat zou het toneel kunnen vormen voor een nieuw geschil over militaire hulp aan Israël.

De Verenigde Staten hebben tot nu toe 1,6 miljard dollar aan Israël verstrekt om het Iron Dome-systeem te ontwikkelen en te bouwen, volgens een rapport van de Amerikaanse Congressional Research Service vorig jaar. Het is niet duidelijk hoe het verminderen van Israëls Iron Dome capaciteiten Palestijnse slachtoffers in toekomstige conflicten zal voorkomen.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)