Een dag voor de verkiezingen: niets is nog zeker

De Israëlische media gaven maandag, een dag voor de verkiezingen, de laatste opiniepeilingen prijs. De discrepanties tussen de verschillende polls reflecteren de besluiteloosheid van veel kiesgerechtigden.

De Israëlische media gaven maandag, een dag voor de verkiezingen, de laatste opiniepeilingen prijs. De discrepanties tussen de verschillende polls reflecteren de besluiteloosheid van veel kiesgerechtigden.

Het meest treffende voorbeeld is Jisrael Beiteinu. Een poll van tv station Arutz 2 kende de partij van Avigdor Lieberman 15 zetels toe: drie meer dan Likud. Hiermee zou Jisrael Beiteinu de op twee na grootste partij worden. Een poll van de krant Ha’aretz en Arutz 10 echter voorspelde dat Lieberman was gezakt van negen naar zeven zetels.

Verkiezingswetten verbieden de publicatie van nieuwe polls op maandag. De eerste bekendmaking van de werkelijke resultaten zal volgen gelijk na de sluiting van de stemlokalen om 22:00.

Volgens een poll van Ha’aretz sleept Kadima 36 zetels in de wacht. Ma’ariv en Jediot Achronot voorspellen er 34 en de poll van Jerusalem Post houdt het op 33-34.

Naar de Arbeiderspartij gaan volgens Ha’aretz 18 zetels, volgens Ma’ariv 17 en volgens Jerusalem Post 21.

Voor Likud voorspelt Arutz 2 12 zetels, Jediot Achronot 13 en Ha’aretz en Ma’ariv 14.

Volgens een Ha’aretz poll zijn er nog 28 ‘zwevende zetels’ te verdelen: 22% van de stemgerechtigden heeft nog niet besloten. De Arbeiderspartij hoopt dat deze ‘zwevende kiezers’ voor een betere uislag zullen zorgen dan tot nu toe is voorspeld voor de partij. Tegelijkertijd vreest Kadima dat ‘tactisch stemmen’- stemmen voor de Arbeiderspartij zodat deze Kadima’s voornaamste coalitiepartner wordt- afbreuk zal doen aan de voorsprong die Kadima al maandenlang heeft weten te behouden.

Als zich geen drastische ontwikkelingen voordoen, zal het niet moelijk worden voor Kadima om een stabiele coalitie te vormen die zijn beleid van verdere terugtrekkingen zal steunen. Een coalitie van Kadima, Avodah en Meretz zou zestig zetels beslaan. Het rechtse blok, inclusief de ultra-orthodoxe partijen, staat momenteel op ongeveer vijftig zetels. Het Israëlische parlement bestaat uit 120 zetels. Een regerende coalitie moet zijn samengesteld uit partijen die samen minstens 60 zetels hebben gewonnen.

De laatste dagen hebben de partij nog eens extra intensief campagne gevoerd om de ‘zwevende kiezer’ voor zich te winnen.