Religieus front tegen uitbreiding euthanasie

De Belgische kardinaal Danneels werkt aan de vorming van een krachtig samenwerkingsverband om de uitbreiding van de euthanasiewetgeving in België te bestrijden. Joodse organisaties zijn nog niet bij het initiatief betrokken.

Danneels hoopt dat de drie grote monotheïstische godsdiensten, christendom, jodendom en islam zich gezamenlijk zullen uitspreken tegen euthanasie op zich en tegen de wetsvoorstellen om euthanasie mogelijk te maken bij patiënten met dementie. "We hebben een gemeenschappelijk platform dat teruggaat tot de tien geboden", zegt hij. hoe kunnen we het nu oneens zijn over het principe "Gij zult niet doden?"

De protestantse kerken hebben al laten weten in ieder geval niet mee te doen. Volgens een woordvoerder van de Verenigde Protestantse Kerk in België is zijn organisatie voorstander van het recht op waardig sterven.

De kardinaal weet zich wel verzekerd van de steun van de Moslimexecutieve, een gekozen orgaan van moslims in België. "Als we met de religies samen iets ondernemen, zal dat een veel sterker signaal zijn dan in het geval van een godsdienst apart", zegt vicevoorzitster Hacer Düzgün. De Joodse gemeenschap is nog niet ingelicht over het ‘religieus front tegen euthanasie’.

De regeringspartijen in België willen de wetgeving zo uitbreiden dat ook personen die levensmoe zijn euthanasie kunnen laten plegen. Verder pleiten liberalen en socialisten ook voor de mogelijkheid van voortijdige levensbeëindiging van kinderen die ondraaglijk lijden.

{mos_sb_discuss:46}

Advertentie (4)