Huize Henriëtte sluit haar poorten

Huize Henriëtte, het oudste kinderdagverblijf van Amsterdam, gaat dicht. De crèche speelde in de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol in het Verzet; honderden Joodse kinderen werden gered door medewerkers. Stichting Kinderopvang Binnenstad organiseert een feestelijke afscheidsreceptie, èn zoekt een of meer mensen die over de crèche een herinneringsalbum  willen samenstellen.

Kinderdagverblijf Huize Henriette, vernoemd naar Henriëtte Pimentel die er vanaf 1907 directrice was, bevond zich jarenlang tegenover de Hollandsche Schouwburg in de Plantage Middenlaan in Amsterdam. De schouwburg werd van 1942-1943 gebruikt als doorgangsgebouw bij de massale deportatie van Nederlandse Joden. Vele kinderen werden door het verzet, in samenwerking met leden van de Joodse Raad, de schouwburg uitgesmokkeld om te worden ondergebracht in de crèche er tegenover. Vanaf die plek werden ze overgebracht naar onderduikadressen. Ongeveer vijfhonderd kinderen werden op deze manier uit handen van de Duitsers gered.

Na de oorlog verhuisde het kinderdagverblijf naar de Sarphatistraat. Helaas is het vanaf 1 januari 2007 gedwongen de poorten te sluiten omdat het gebouw dusdanig verouderd is dat het niet langer geschikt is voor de kinderopvang. De koop van een ander pand ging een paar keer op het laatste moment niet door.

Op zaterdag 4 november van 12 tot 16 uur organiseert Stichting Kinderopvang Binnenstad een feestelijke afscheidsreceptie voor iedereen die zich vanuit heden of verleden, als kind, ouder of werknemer betrokken voelt bij Huize Henriette.

Vorig jaar was in het Verzetsmuseum de tentoonstelling ‘Dag pap, tot morgen. Joodse kinderen gered uit de crèche’ te zien die de verhalen van overlevende kinderen deed herleven. Van de expositie is inmiddels een boek verschenen met dezelfde titel.

Op het Prikbord van joods.nl staat sinds kort een oproep om medewerking voor het vervaardigen van een herinneringsalbum.
Voor informatie over de afscheidsreceptie en voor het nog te maken herinneringsalbum kunt u bellen naar 020-6225178 of 06-22482301

Advertentie (4)