Oorlogsonderzoeker Van der Leeuw overleden

Onderzoeker A.J. van der Leeuw van het toenmalige Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie (RIOD) is in de nacht van vrijdag op zaterdag overleden. Van der Leeuw is 84 jaar geworden.

Dat heeft het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie NIOD zaterdag naar buiten gebracht. Van der Leeuw was onder andere nauw betrokken bij het Weinreb-rapport, het onderzoek naar de oorlogsmisdadiger Menten en de affaire-Aantjes. Van der Leeuw kwam in 1948 bij het RIOD, als wetenschappelijk medewerker. Mede door zijn werk kwamen na de Tweede Wereldoorlog honderden miljoenen Duitse Marken naar Nederland als ‘Widergutmachung’. Ook trad hij op als getuige-deskundige in binnen-en buitenlandse oorlogsprocessen.Naam maakte hij met zijn aandeel in de onderzoeken naar de van collaboratie tijdens de Tweede Wereldoorlog betichte Friedrich Weinreb. Samen met RIOD-directeur Loe de Jong onderzocht hij ook de affaires rond de kunstverzamelaar Pieter Menten en ARP-politicus Willem Aantjes.In de jaren negentig kwam hij zelf onder vuur te liggen. Een amateur-historicus suggereerde dat Van der Leeuw in 1944 na een arrestatie door de Sicherheitsdienst was doorgeslagen en het gezin Heines waar hij ondergedoken zat, had aangegeven. Hierop besloot Van der Leeuw een onderzoek in te stellen naar zijn eigen oorlogsverleden. Hij verklaarde zichzelf onschuldig, maar erkende wel dat hij er de oorzaak van was dat de Heines werden weggevoerd.