Slachtoffer synagoge was Joodse beveiliger

Schermafbeelding 2015-02-15 om 01.39.18De schietpartij zondagochtend bij een synagoge in Kopenhagen heeft het leven gekost aan een 37-jarige Joodse beveiliger. Dat heeft de voorzitter van de Joodse gemeenschap in de Deense stad zondag verklaard tegenover lokale media.

Het slachtoffer controleerde bij de ingang bezoekers van een speciale dienst in de synagoge. Op het moment van de schietpartij waren ongeveer tachtig mensen in de synagoge. De terrorist wist niet in het gebouw te komen, aldus voorzitter Rosenberg Asmussen. De Joodse gemeenschap in Denemarken had na de terreuraanslagen in Parijs extra veiligheidsmaatregelen genomen.

De Joodse gemeenschap in Kopenhagen is onder de indruk van de aanslag. „We zijn allemaal geschokt”, aldus Asmussen. „Dit is waar we bang voor waren. Waarvoor we de hele tijd hebben gewaarschuwd, dat het in Denemarken kon gebeuren.”

Net als Denemarken beschikt ook de Nederlands Joodse gemeenschap over haar eigen beveiligingsorganisatie. Enkele weken terug is een motie in de Tweede Kamer verworpen om extra geld te investeren in de beveiliging van Joods Nederland. Wel is er sinds de zomermaanden 2014 verhoogde inzet van politie bij o.a. Joodse scholen in Amsterdam, het Joods Historisch Museum en diverse synagogen als gevolg van de toenmalige gevechten tussen Israël en Hamas.