Antisemitisme neemt toe in Tsjechië

Jewish_Synagogue_Prague

De Tsjechische Republiek kende in 2014 een toename van het aantal antisemitische incidenten met ruim 200 procent. Dit valt te lezen in een maandag gepubliceerd rapport van de Joodse gemeenschap in Praag.

Vorig jaar ging het om 46 incidenten, tegen dertien in 2013. Volgens het rapport hangt het oplaaien van de Jodenhaat samen met de escalatie van het Israëlisch-Palestijnse conflict, en dan vooral de Gaza-oorlog van juli en augustus, zo schrijft de krant Haaretz.

“Het is duidelijk dat de Tsjechisch-Joodse gemeenschap doelwit wordt van antisemitisme als gevolg van de situatie in het Midden-Oosten”, aldus Jan Munk. Hij is hoofd van de Joodse gemeente in Praag. “Tsjechische Joden ziet men als gezanten van de staat Israël en ze krijgen de schuld van haar politieke besluiten.”

Antisemitisme in het Midden-Europese land bestaat zelden uit fysiek geweld. Het gaat vooral om verbale agressie, haat-mail en dreigementen tegen Joden. In de meeste gevallen werden daders niet geïdentificeerd. Wanneer dat wél gebeurde, bleken die personen zelden banden te onderhouden met extremistische groepen.

(foto boven is een synagoge in Praag, met dank aan Creative Commons)

Advertentie (4)