Israël update raketinslag-kaart

arab-israeli-war_1948  Philippe Rekacewicz

Als je het Israëlische luchtalarm hoort, hoeveel seconden heb je dan nog – bij benadering – om een zo veilig mogelijke plek te bereiken? Op zich geen onbelangrijke vraag voor inwoners of mensen die het land bezoeken.

Uiteraard beschikt men over een kaart (zie beneden) waarop per regio de inslagtijd van vijandelijke raketten staat aangegeven. De zone’s in Noord-Israël en langs de Gazastrook lopen het meeste risico op een snelle inslag. Het noorden wordt bedreigd door zowel Hezbollah (in Zuid-Libanon) als door – vanuit Syrië – groepen zoals al-Qaeda en IS. In Gaza blijft de heerschappij van Hamas een risicofactor, maar de organisatie wordt in toenemende mate beconcurreerd door netwerken die een nóg radicaler versie van de islam aanhangen.

Zondag presenteerde het Home Front Command, een regionaal IDF-commando, een nieuw inslag-kaart, schrijft JPost. In de map zijn volgens officier Tal Michaelovich “de lessen van het conflict in Gaza uit 2014 meegenomen”. Het leger hoopt dat de plattegrond duidelijker is dan zijn voorganger.

De kaart maakt deel uit van een bewustwordingscampagne onder burgers voor in geval van noodsituaties. De campagne bestaat verder uit een tekenfilmpje waarin families wordt uitgelegd hoe ze moeten reageren als er beschietingen gaande zijn.

Advertentie (4)