Oudste Joodse vrouw ter wereld is overleden

2015-08-19 oudste joodse vrouw overledenGoldie Steinberg, de zesde-oudste persoon ter wereld en de oudste Joodse, overleed deze week op 114 jarige leeftijd in Long Beach, NY. In Oktober van dit jaar zou de mentaal nog steeds zeer scherpe Steinberg 115 worden.

Steinberg zag het levenslicht op 30 oktober 1900 in het toenmalige Russische Kishinev (heden ten dage Chisinau, Moldavië). Ze was een van de acht kinderen van Chazkel en Devorah Garfunkel. Goldie Steinberg overleefde het beruchte Kishinev pogrom in 1903, waarbij negenenveertig Joden werden vermoord en 92 zwaar gewond. Ze overleefde ook een tweede, kleiner pogrom in 1905. “We werden gered door een Russische buurman die ervoor zorgde dat er niets met ons zou gebeuren”, herinnerde ze zich tijdens een interview in het najaar van 2013. “Hij vertelde hen dat we niet- Joods waren.”

Steinberg verhuisde uiteindelijk samen met haar twee zussen Raizel en Sura in 1923 naar Amerika, waar ze werden opgevangen door hun vaders broer Max Garfunkel. Goldie werd naaster. In 1932 trouwde ze met Philip Steinberg die eveneens uit Kishinev kwam. Het echtpaar kreeg twee kinderen, vier kleinkinderen en zeven achterkleinkinderen.

Kleinzoon Peter Kutner over zijn grootmoeder: “Ze was een zeer onbaatzuchtig persoon; Ze dacht altijd aan anderen. Ze woonde in haar eentje in Brooklyn tot ze 104 was, daarna trok ze in een verzorgingshuis. Ze wilde niemand tot last zijn”. Dat zegt iets over haar.”

Bron: Joodse Omroep