Joodse vertegenwoordiger in Koerdistan

kaart koerdistan koerden kurdistan

De Kurdistan Regional Government (KRG), de regering van het autonome Koerdische gebied in het noorden van Irak, heeft een Koerdische Jood benoemd als vertegenwoordiger voor de Joden in het gebied. 

Dat heeft de woordvoerder van het Koerdische Ministerie van Religieuze Zaken Mariwan Naqshbandi verklaart, aldus Basnews. Gelijktijdig is ook een vertengenwoordiger voor de Bahai religie benoemd. In totaal zijn zeven religies vertegenwoordigt. Opvallend is dat Sjiitische moslims op dit moment officieel nog niet vertegenwoordigt zijn. Koerden worden onderdrukt in het Sjiitische Iran.

De Koerdische gebieden staan bekent om hun multiculturele samenleving waar diverse religies al eeuwenlang in harmonie samenleven, zo ook de Koerdische Joden. Halverwege de vorige eeuw zijn de meeste Koerdische Joden naar Israël geëmigreerd. Naar schatting wonen er ruim 200.000 van oorsprong Koerdische Joden in Israël. Slechts enkele honderden Joden wonen nog in Koerdistan.

Advertentie (4)