Wat Amsterdam kan leren van Tel Aviv

Screen Shot 2015-10-15 startup israel, maxime van gelder
Een kaart die startups in Tel Aviv weergeeft

Tel Aviv is toonaangevend als het gaat om innovatie, technologische ontwikkeling en de startup cultuur, stelt Maxime van Gelder. 

Frans van Houten, CEO van Philips, gaf op 29 september in een interview aan dat Israël een centrale rol gaat spelen in de hernieuwde strategie van zijn concern. Phillips gaat zich verder specialiseren in de gezondheidssector en zal zich onder andere richten op de ontwikkeling van integratieve geneeskunde.  

Van Houten denkt bijvoorbeeld aan een tandenborstel die mondhygiëne kan meten. Om dit soort innovatie te realiseren heeft Philips een kennis- en ontwikkelingscentrum met 850 medewerkers in Israël geopend. “De zoektocht naar de geest van vernieuwing heeft ervoor gezorgd dat we de afgelopen drie jaar onze activiteiten in Israël met 60 procent hebben vergroot”, aldus van Houten.  

Mooie ontwikkelingen allemaal, maar waarom moet Philips daarvoor in Israël zijn?  

Israël staat sinds enkele jaren ook wel bekend als ‘the Startup Nation’. Het economische succes van het kleine landje vloeit grotendeels voort uit de ondernemersdrift en innovatieve ideeën van haar inwoners. Verder zijn er andere voorwaarden aanwezig, zoals topuniversiteiten, betrouwbare instituten en voldoende financieel- en menselijk kapitaal. Echter, dit geldt voor veel meer plaatsen die dit succes niet kennen. Het is vooral de cultuur van plaatsen als Silicon Valley en Tel Aviv die doorslaggevend is gebleken om tot groots succes te komen. Het is mogelijk om zo’n cultuur ook hier te implementeren, maar simpel is dat niet. 

De raadscommissie Algemene Zaken bespreekt vanavond de stedenband tussen Amsterdam en Tel Aviv. Amsterdam heeft als ambitie om zich met Londen en Berlijn te meten als derde startup hub van Europa. Onze hoofdstad dient als visitekaartje van StartUp Delta, een plan van Economische zaken om meer startups en durfkapitaal aan Nederland te binden. Neelie Kroes, ambassadeur van StartUp Delta, heeft in september samen met minister Kamp en wethouder Ollongren Tel Aviv bezocht om kennis op te doen en tegelijkertijd Amsterdam als belangrijkste startup hub van Europa neer te zetten. Om de geest van vernieuwing en de cultuur van startups meer kans van slagen te geven kan een stedenband met Tel Aviv van doorslaggevend belang zijn.

Geliefd Mokum en haar bestuurders: blijf trouw aan uw waarden. Wees vastberaden en denk aan de toekomst van de stad; houd u aan de ambitie om Amsterdam als startup centrum van Europa te positioneren. Wees heldhaftig door u niet te laten intimideren door een stel politieke activisten met hun trommels en kreten. Wees barmhartig door innovatie en startups een kans te geven en uw inwoners daarvan de vruchten te laten plukken. Kortom, werk samen met Tel Aviv! 

Maxime van Gelder is recent afgestudeerd als MSc. Entrepreneurship (UvA en VU) en heeft onderzoek gedaan naar de rol van het Israëlische leger op het ondernemerslandschap. Van Gelder is tevens bestuurslid van de Joodse sportvereniging Maccabi Nederland.

Advertentie (4)