‘De Kristallnacht wordt misbruikt om Israël zwart te maken’

Schermafbeelding 2015-03-23 om 12.06.18De herdenking van de Kristallnacht bij het Amsterdamse stadhuis dreigt uit te lopen op een clash tussen voor- en tegenstanders van Israël. De komst van de Arabisch-Israëlische politica Haneen Zoabi bij de alternatieve kristallnachtherdenking verhit de gemoederen. 

Op 9 november 1938 staken in Duitsland nazi’s 267 synagogen in brand, werden naar schatting 7500 winkels van Joden verwoest en werden bijna honderd Joden vermoord. Nu maken de herdenkers van deze voorbode van de Holocaust elkaar uit voor domkop, provocateur en antisemiet.

Bij het Joods Verzetsmonument op de hoek van de Amstel en de Zwanenburgwal spreekt Zoabi op 8 november over ‘Israëlische discriminatie tegen Palestijnen’. Zij doet dat op uitnodiging van het Platform Stop Racisme en Uitsluiting (voorheen Nederland Bekent Kleur), die al sinds 1992 een Kristallnachtherdenking organiseert rond het thema racisme en discriminatie.

‘De Kristallnacht wordt misbruikt om Israël zwart te maken en te haten,’ zegt voorzitter Ron van der Wieken van het Centraal Joods Overleg (CJO).

Advertentie (4)