Aboutaleb spreekt op Kristallnachtherdenking

Het Centraal Joods Overleg organiseert dit jaar de Kristallnachtherdenking op maandag 9 november 2015 in de Portugese Synagoge aan het Mr. Visserplein te Amsterdam. De bijeenkomst vindt plaats van 17.00-18.00 uur. Aansluitend is een kranslegging op de binnenplaats van de Hollandsche Schouwburg.

De bijeenkomst is toegankelijk voor iedereen. Aanmelden kan via info@cjo.nl

Programma aanvang 17.00 uur

Toespraak: Ron van der Wieken, voorzitter Centraal Joods Overleg
Herinnering: Margalith Kleijwegt interviewt de heer M. Schliesser
Muziek: Sarah Kapustin en Roeland Jagers van het Rubens Quartet
Toespraak: Ahmed Aboutaleb, Burgemeester van Rotterdam

Voorafgaand aan de Kristallnachtherdenking in de Portugese Synagoge en de Hollandsche Schouwburg om 14.30 uur  is een filmvertoning in het Joods Historisch Museum. Het gaat om de documentaire A voice among the silent. The Legacy of James G. McDonald van de Israelisch-Amerikaanse filmmaker Shuli Eshel.  Het is de eerste documentaire welke een licht laat schijnen op de opmerkelijke inspanningen van James McDonald’s om de wereld te waarschuwen voor de plannen die Adolf Hitler had met de Europese joden. James McDonald, zoon van katholieke immigranten, was een van de eerste Amerikanen die een face-to-face ontmoeting had met Hitler in 1933. Geschokt door Hitlers dreigementen, begon McDonald – als Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Volkenbond en daarna als voorzitter van president Roosevelts Adviescommissie – een onvermoeibare zoektocht naar veilige toevluchtsoord voor Joodse vluchtelingen uit nazi-Duitsland. McDonald waarschuwde herhaaldelijk wereldleiders, onder wie president Franklin Roosevelt en de toekomstige Paus Pius XII, voor de dreigende tragedie hij voorzag.

Advertentie (4)