Nieuw Joods cultureel centrum Den Haag

nieuw-joods-centrum-denhaagMet het aanslaan van een grote mezoeza door de opperrabbijn van Israël is vanochtend het nieuwe Centrum voor Haagse Jiddisjkeit ‘CHAJ’ officieel geopend. Het plaatsen van een kleine gebedsrol op de deur van CHAJ was voor de Joodse gemeente in Den Haag een bijzonder moment. In het nieuwe culturele Joodse centrum van de Nederlands Israëlietische Gemeente (NIG)wordt het verleden, heden en de toekomst van de Joodse gemeenschap in Den Haag met elkaar verbonden. De belangrijkste pijlers van het centrum zijn educatie, cultuur en maatschappelijke zichtbaarheid. In het kader van een bezoek aan een aantal Europese steden deed opperrabbijn Lau ook Den Haag aan. Hij vertrok na afloop naar het Binnenhof om daar een aantal gesprekken te voeren met Tweede Kamerleden.

CHAJ is hét centrum van levend Jodendom in Den Haag. CHAJ biedt huisvesting en sociale mogelijkheden voor zowel leden van de NIG als daarbuiten. Zo is er bijvoorbeeld plaats voor het enige Joodse kinderdagverblijf in Den Haag, een informatief centrum voor (externe) bezoekers, een koshere keuken en faciliteiten voor de vele samenkomsten binnen de Joodse gemeente.

Mezoeza

Mezoeza (letterlijk: ‘deurpost’ in het Hebreeuws) is een tekstkokertje dat volgens traditioneel Joods gebruik op deurposten wordt aangebracht. Het bevat teksten uit Deuteronomium, waar staat dat men de grondslagen van het Joodse geloof dient aan te brengen op de binnenkant van deurposten en poorten. Deze staan in 20 regels geschreven op een stukje opgerold perkament dat is opgeborgen in een omhulsel. De mezoeza wordt uitgevoerd in verschillende materialen zoals bijvoorbeeld glas, hout, edelmetaal, plastic of steen. De vorm kan variëren van een eenvoudige koker tot een fraai bewerkte huisje. In de regel is door een ronde uitsparing in het omhulsel of buiten op de mezoeza, God’s naam Sjaddai te lezen. De letters kunnen ook als afkorting van de woorden ‘Wachter van de poorten van Israël’ geïnterpreteerd worden.

Advertentie (4)